Mare atenție, români! Cum te poți infecta cu coronavirus chiar dacă nu ieși din casă și faci toate cumpărăturile online

Publicat: 08/04/2020 | 10:03

Pandemia de coronavirus a determinat autoritățile să închidă mall-urile, iar oamenii au început să facă din ce în ce mai multe cumpărături online. Totuși, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong susțin că noul coronavirus rezistă zile întregi pe suprafețe, inclusiv pe plastic sau haine, fapt care nu excluse o infectare cu COVID-19 în izolare. 

Concret, oamenii de știință spun că patogenul care provoacă Covid-19 rezistă până la trei ore pe unele suprafețe cum ar fi șervețelele, dar poate să rămână zile întregi pe bancnote, metal și plastic. Ei îndemnă oamenii să aibă grijă la ambalaje, banii sau cardul pe care îl folosesc să plătească.

Vestea bună este că virusul nu rezistă, însă, la dezinfectanți casnici, înălbitor și poate fi îndepărtat prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

Cât rezistă pe o mască de protecție

Mai mult, virusul poate să reziste pe suprafețele din oțel inoxidabil și plastic până la șapte zile, iar pe stratul exterior al unei măști pentru față timp de o săptămână, se arată într-un studiu făcut de Universitatea din Hong Kong.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul medical The Lancet și citat de South China Morning Post, se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 și prevenirea transmiterii lui.

„Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este vulnerabil la metode obișnuite de dezinfectare”, spun cercetătorii.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat cât timp rezistă virusul la temperatura camerei pe diverse suprafețe. Pe șervețele a rezistat mai puțin de trei ore, în timp ce de pe lemn și haine a dispărut a doua zi.

Ce au descoperit americanii 

Un alt studiu,  făcut de cercetători americani privind stabilitatea virusului care provoacă COVID-19 și publicat în luna februarie în revista Nature a concluzionat, de asemenea, că acesta ar putea rămâne activ câteva zile pe anumite suprafețe.

Ei au descoperit că virusul a rezistat pe plastic și oțel până la 72 de ore, dar a dispărut după 24 de ore de pe carton.

Imagine de StockSnap de la Pixabay