Marcel Vela îi apără pe polițiștii și jandarmii care au comis abuzuri. “Au făcut doar șase luni de școală și acum sunt pe teren!” Sfat pentru cei care se simt nedreptățiți după ce au fost sancționați

Publicat: 04/05/2020 | 11:42

De când a fost impusă starea de urgență, polițiștii și jandarmii au sancționat în jur de 300.000 de persoane. În total, s-a strâns o sumă fabuloasă, de peste 570 milioane de lei. Marcel Vela, ministrul de Interne, admite că unii români au fost amendați pe nedrept în această perioadă. Acestora le recomandă să facă o sesizare.

VEZI AICI: MARCEL VELA A FĂCUT ANUNȚUL. CE SE VA ÎNTÂMPLA CU BANII STRÂNȘI DIN AMENZI, PE DURATA STĂRII DE URGENȚĂ. SUMA COLOSALĂ CARE S-A ADUNAT

Marcel Vela susține că unele abuzuri sunt anchetate, amintind în acest sens cazul vânzătoarei din Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, care a fost amendată că nu avea adeverință de la serviciu, deși se afla la locul de muncă.

Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național.

Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele județene, fie că au fost amendați de Poliție sau de Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective.

În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Polițiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliția Națională, Jandarmerie, Poliția de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele județene și de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziția inspectorului general al Poliției Române, pentru că și dânsul are o echipă de control acolo”, a declarat Marcel Vela.

VIDEO. Soția unuia dintre ieșeni care au murit după ce băuseră spirt reacționează: Votca e apă chioară, spirtul e bun! Eu am avut noroc

„Este o muncă titanică, dar nu tolerez abuzurile!”

Ministrul de Interne susține că mulți dintre polițiști și jandarmi au făcut abuzuri pentru că sunt la început și nu au experiență pe teren.

Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar„, a spus Marcel Vela.

VEZI AICI: CAZ IREAL ÎN TÂRGU MUREȘ! DE CE A PRIMIT UN BĂRBAT AMENDĂ DE 2.000 LEI, CU TOATE CĂ A PREZENTAT POLIȚIȘTILOR DECLARAȚIA

În final, ministrul de Interne le-a recomandat tuturor celor care se consideră nedreptățiți pentru că au fost amendați să înainteze câte o contestație.

Fiecare cetățean care se simte, eu știu, nedreptățit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau așa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat și lucrul doi pe care poate să-l facă un cetățean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”, a spus Marcel Vela.