Mai mulți medici din România refuză bonusul de 500 de euro oferit de Klaus Iohannis: ”Am avea nevoie de suport și de echipamente de protecție”

Publicat: 03/04/2020 | 18:18

Medicii aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus vor beneficia de bonusuri lunare de până la 500 de euro, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Mai mulți doctori din Slatina susțin că nu au nevoie de bani pentru a-și face datoria ci de echipamente de protecție.

„Întreg corpul medical s-a simţit jignit de această propunere pentru că niciodată nu a fost în discuţie o problemă financiară în ceea ce priveşte această epidemie de Covid şi atitudinea medicilor. De asta şi eu, dar şi ceilalţi colegi ai mei, am considerat că este o ofertă inoportună din partea domnului preşedinte şi a Guvernului.

Da, pentru mulţi şi pentru mine aşa a fost percepută. (…) În aceste momente am avea nevoie de suport şi de echipamente de protecţie. Toată lumea ştie, nu e un secret lucrul acesta. Sper să nu ajungem în situaţia să nu avem echipamente de protecţie”, a declarat George Craioveanu, medic SJU Slatina, pentru Mediafax.

Reprezentanții Federației Hipocrat spun că cei care vor primi prima de 500 de euro, o vor dona colegilor cu venituri mai mici. (CITEȘTE ȘI: ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS, TUDOR CHIRILĂ CRITICĂ SISTEMUL MEDICAL: ”FAC APEL LA TOATE SPITALELE SĂ SPUNĂ, ÎN AL DOISPREZECELEA CEAS, CARE ESTE ADEVĂRUL”)

„Acest spor a fost văzut de colegii mei medici ca o mită. Această postare îi aparține colegului meu George Craioveanu și am fost etichetat și eu acolo. Noi percepem lucrul acesta ca o măsură pozitivă, în dezacord total cu tot ce s-a discutat până acum ca măsuri. Vine această măsură care cumva ar trebui să ne mulțumească. Probabil că colegii mei și medicii au văzut această măsură ca o modalitate de a ne închide libertatea de a discuta liber despre ce se întâmplă în spitale.

Trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor și să înțelegem că nu toți angajații din sistemul de sănătate au primit acele măriri salariale. Nu e corect ca noi, cei care avem cele mai mari salarii din sistemul sanitar, să le refuzăm această plată legală și dată de către Guvernul României. Dar ca medic, într-adevăr, nu am nevoie de acești bani pentru a-mi face datoria. Mi-o voi face în continuare, iar acești bani ar putea fi folosiți pentru ridicarea unui spital, pentru aducerea de echipamente în spitalele existente, a declarat doctorul Cătălin Dudu, vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat.