Ludovic Orban „strică” planurile de vacanță ale românilor: „Se ia în calcul prelungirea stării de urgenţă”

Publicat: 29/04/2020 | 12:15

Primul ministrul al României, Ludovic Orban, susține că autoritățile au luat în evaluare toate scenariile privind relaxarea măsurilor de circulația liberă după 15 mai, fără să excludă totuși posibilitatea prelungirii stării de urgență.

Premierul a declarat, miercuri, că analizează varianta declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis.

„Sunt analizate toate posibilitățile: de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 și decizia va depinde de evoluția epidemiei”, a spus Ludovic Orban.

Despre românii cu joburi în afara granițelor

Premierul Ludovic Orban a precizat cu privire la românii care au plecat în Europa la muncă că statul nu poate interveni acolo unde „există o relație personală între angajatori și cetățenii români, care își mai aduc rude, ca așa e când e ofertă”.

„Există două forme pentru care români care pleacă la muncă în UE. Fie prin agenții acreditate la ministerul Muncii, prin care să ne asigurăm că au contracte clare și sunt protejați. Ministrul Transporturilor a emis un ordin special privind transporturile aeriene.

Trebuie să înțelegem un lucru: România e țară UE. Există libertate de mișcare a oamenilor, de a decide unde să lucreze în alte țări. A două formă în care NU putem interveni. E stric relația personală între angajatori și cetățenii români, care își mai aduc rude, ca așa e când e ofertă.

Facem toate demersurile pentru a ii proteja. In multe cazuri nu am putut interzeni, pentru ca a fost o decizie angajatori – cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

Tratarea COVID-19 la domiciliu

În același timp, premierul este de părere că în acest moment nu există ca pacienții infectați cu noul coronavirus să se trateze acasă.

„Spații pentru tratare la domiciliu. Urmărim ce se întâmplă și în alte țări. Persoanele tratate și-au infectat membrii familiei. Se mai amenajează spații de tratare, la Tg Mureș, la Cluj, la Arad. Încercăm să creăm spații, astfel încât să evităm tratarea la domiciliu.Nu e de dorit acest lucru. Vom evita cât mai mult posibil tratărea la domiciliu a românilor”, a spus Ludovic Orban.

Context. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că săptămâna viitoare se va decide dacă se va prelungi starea de urgenţă sau va fi găsită o formulă alternativă, cum este starea de alertă, hotărârea urmând să fie luată după apariţia unor noi date despre evoluţia epidemiei de coronavirus.