Ludovic Orban: „Asigurăm plata şomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii!”

Publicat: 19/03/2020 | 10:25

Premierul Ludovic Orban susține, joi, o conferință de presă în care anunță ce măsuri urmează să ia Guvernul având în vedere că România se află în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. În continuare, vă prezentăm cele mai importante declarații.

“Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 milioane de lei, pentru susţinerea centrelor de carantină. De asemenea, am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 milioane  de lei pentru a putea sustine activitatea MAI și pentru a asigura sumele necesare pentru achizitii pentru Politie, IGSU, Jandarmerie”, a spus Orban.

“Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm pentru a fi mai eficientă în derularea achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății. Am luat măsuri pentru a susține angajații și angajatorii”, a spus Orban.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de majorarea a creditelor pentru IMM, majorarea cu 5 miliarde, suntem pregătiți cu încă 5 miliare și, dacă e necesar, creștem până la 15 miliarde. Garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru. 80 la sută pentru creditele de peste 1 milion”, a spus Orban.

“Asigurăm rambursarea TVA pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul pentru funcționare. Asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin ANOFM, prin bugetul de șomaj. Foarte multe companiii sunt afectate direct sau indirect de pandemie și multe nu au capacitatea să asigure plata salariilor angajaților. Plătim din bugetul de șomaj 75 la sută din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomaj tenic, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut”, a spus Orban.