Ludovic Orban a făcut anunțul. Cum vor fi testați românii pentru COVID-19

Publicat: 27/03/2020 | 11:30

Premierul Ludovic Orban a precizat ce va însemna testarea locuitorilor din București împotriva noului coronavirus. Această acțiune va începe luni, 30 martie, iar 10.514 de bucureșteni urmează a fi testați. 

Ludovid Orban a caracterizat drept ”povești” ideile care transmiteau că pot fi selectați pentru testare 10.000 de bucureșteni. Nu pot fi stabilite persoanele testate împotriva COVID-19 ”în mod aleator”, a mai declarat premierul. Vor fi respectate toate normele de testare și, suplimentar, acesta este – practic – un ”examen” pe care îl vor da autoritățile în ceea ce privește capacitatea de testare a populației.

„Nu putem stabili persoanele testate în mod aleator. Să selectăm 10.000 oameni sunt povești, există ordine a priorităților de testare, depinde de cum evoluează situația și de capacitatea de testare”, a transmis Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Ministerul Sănătății. Așa după cum au anunțat autoritățile, locuitorii din Bucutești vor fi testați pentru noul coronavirus. Deși inițial se înțelesese cu totul altceva, nu este vorba despre întreaga populație a Capitalei, ci doar despre un eșantion de 10.514 persoane din 5 categorii de vârstă, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecioase ”Matei Balș”.

Testarea va începe luni, 30 martie, iar Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste. Celelalte 6 primării de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste, a precizat și Gabriela Firea.

(CITEȘTE ȘI: TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA. TELEFONUL MOBIL TE DĂ DE GOL DACĂ NU RESPECȚI IZOLAREA IMPUSĂ DE CRIZA CORONAVIRUSULUI)

Populația din Capitală va fi împărțită pe categorii de vârstă

Potrivit celor declarate de medicul Adrian Streinu-Cercel, populaţia Capitalei va fi împărţită pe categorii de vârstă:

  • 0-19 ani
  • 20-44 ani, 45-64 ani
  • 65-79 ani
  • peste 80 de ani.

,,Pentru că 80% din persoanele care sunt infectate cu COVID-19 fac forme uşoare şi medii, pe care uneori nici nu le conştientizează şi astfel îi infectează şi pe cei din jur, care pot face forme severe”, a explicat managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

(VEZI ȘI AICI: „10.000 DE CAZURI ÎN ROMÂNIA”. EXPERȚII ANUNŢĂ PE CE DATĂ VA AVEA LOC PRIMUL VÂRF AL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS ÎN ȚARA NOASTRĂ)