Lista țărilor aflate în zona galbenă a fost actualizată. Cine va face carantină la întoarcerea în România

Publicat: 03/08/2020 | 13:31

INSP a actualizat lista țărilor aflate în zona galbenă. Astfel, pentru persoanele care se întorc în România din țările aflate în zona galbenă se impune regim de carantină de 14 zile.

Potrivit informațiilor INSP, pe lista țărilor din „zona galbenă” se află: Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Israelul, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. O schimbare ține de faptul că Rusia și Serbia au fost scoase de pe această listă ,astfel că persoanele care revin sau vizitează România nu mai trebuie să stea în carantină 14 zile.

Ce țări se află pe lista din zona galbenă

Noua lista transmisă de INSP conține cu trei țări mai puțin decât cea anterioară, adică 41, în loc de 44. În afară de țările menționate mai sus, în carantină vor mai sta și persoanele care vin din următoarele țări: Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Eswatini, Guineea Ecuatoriala, Honduras, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Singapore, Sint Maarten și Surinam.

În comunicatul transmis de INSP se specifică criterul potrivit căruia s-a întocmit lista țărilor din „Zona galbenă”:

„Măsura de carantină se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l)”, conform INSP.

Potrivit informațiilor emise de INSP, carantinarea se va face la locația declarată de persoana care revine în România din una din țările aflate în zona galbenă, sau la o altă locație declarată, dacă aceasta este diferită față de cea din actul de identitate.