Acasă » Știri » Laborator de analize veterinare folosit pentru testarea oamenilor la COVID-19. Anunțul făcut de prefectul Bacăului

Laborator de analize veterinare folosit pentru testarea oamenilor la COVID-19. Anunțul făcut de prefectul Bacăului

De: L.N. 26/03/2020 | 11:32

În condițiile creșterii numărului cazurilor privind infectarea cu COVID-19 coroborată cu ițele birocrației, speranța băcăuanilor de a fi testați, cât mai rapid, vine de la un laborator de analize veterinare, care ar putea fi adaptat, dacă Ministerul Sănătății îi dă avizul. În momentul de față, probele prelevate de cei supecți sunt trimise la Iași, iar unele rezulatate se întorc atunci când e prea târziu. Așa cum s-a întâmplat în cazul profesorului Leonid Iacob, care a decedat la Spitalul Comănești. 

Reprezentantul laboratorului a luat deja legătura cu furnizorii pentru achiziționarea materialelor necesare pe care vrea să le cumpere din surse proprii. De altfel, laboratorul a început o serie de teste în care au fost implicați șase voluntari.

”La nivelul laboratorului nostru, avem cel puțin 6 voluntari care s-au oferit să se izoleze complet în laborator. Bineînțeles, îi vom testa din 2 în 2 zile pentru a vedea dacă nu avem contaminare cu coronavirus în rândul colegilor. Dar vor sta izolați în laborator atât timp cât va dura pandemia și vor face exclusiv analize. Nu vor merge acasă, nu vor merge la cumpărături sau în altă locație. Acest lucru înseamnă că o să avem posibilitatea să lucrăm mai multe probe pe zi, pentru că nu vom lucra în program normal de 8 ore pezi.  Mai mult decât atât, laboratoarele care nu sunt specializate în biologie moleculară, chiar dacă vor îndeplini toate condițiile și vor avea toate echipamentele la îndemână, vor avea nevoie de cel puțin o săptămână până ce personalul se va obișnui cu metodologia de mânuire a probelor, pentru că îți trebuie o anumită manualitate și este nevoie de o curbă de învățare. De asemenea, există în totdeauna riscul ca o anumită metodă „să nu dea”! Dar avem ajutorul specialiștilor care ne-au instalat echipamentele. Avem, de asemenea, prin MinisterulSănătății, un punct de informare de la „Matei Balș”, în cazul în care întâmpinăm probleme pe purificare și, după ce punem metoda pe picioare, să putem elimina bottle-neck-urile.”, a precizat reprezentantul laboratorului privat de analize.

CITEȘTE ȘI:  Șofer ROMÂN de TIR din Spania, infectat cu coronavirus, scos de la Terapie Intensivă în aplauzele

”NOI NU AȘTEPTĂM DE LA MINISTER SĂ NE PUNĂ LA DISPOZIȚIE KIT-URI”

”Echipamentul pe care îl avem este folosit în diagnostic. Există două tipuri de astfel de echipamente: unul care este pentru cercetare, dar, în baza lui, nu se poate pune un diagnostic și mai este unul IVD (in vitro diagnostic) care este un echipament deschis. Acesta este cel mai bun în momentul de față pentru că poți pune un diagnostic pe baza lui și se pot folosi kit-uri și de la alți producători. Noi nu așteptăm de la Minister să ne pună la dispoziție kit-uri, ci am făcut noi demersuri ca să le obținem noi, să nu depindem de nimeni și să fim siguri că sunt compatibile. Acest virus nou este o zoonoză. Nu este un virus uman, un virus care a apărut prima dată la om, ci este un virus transmis de la animal la om. Avem aliniați cel puțin 3 furnizori care au echipamentele pe masă și durează 4-5 zile ca aceste echipamente să ajungă la noi, ca să creștem ceea ce deja avem. Acest lucru l-am transmis și celor de la Ministerul Sănătății, ca să înțeleagă că ne putem mări capacitatea de analiză, în condițiile în care se dă un acord de principiu.  Din momentul în care avem acest acord, într-o săptămână, putem deveni funcționali.” spune reprezentantul laboratorului.

CITEȘTE ȘI: PREVENȚIE. Țara care nu a raportat niciun caz de coronavirus , dar a decretat stare

Informația a ajuns în biroul prefectului județului Bacău, Liviu Miroșeanu, care a cerut o întrevedere cu reprezentanții laboratorului privat din județul Bacău care, în prezent, este specializat pe biologie moleculară, activând în domeniul analizelor pentru probe animale.

Liviu Miroșeanu, prefectul județului Bacău

”Discuțiile purtate au avut ca punct central adaptarea fluxului de lucru pentru probele umane și înființarea unei capacități de analiză la nivelul județului Bacău, capabile să ofere diagnostice pentru COVID-19. Mă bucur foarte mult că avem astfel de condiții pentru analize în județul Bacău. O să mă implic cât pot de mult să grăbim toate demersurile administrative, ca să obținem decizia la nivelulMinisterului Sănătății, în condițiile în care, în ultima conferință cu managerii de spitale s-a insistat foarte mult pe faptul că se dorește ca în România să se mărească capacitatea de testare.”– explică prefectului Bacăului.

În momentul de față, probele prelevate sunt trimise la Iași. Spitalul Județean Bacău ar putea testa băcăuanii pentru COVID -19, abia pe la sfârșitul lunii aprilie, dacă lucrile decurg normal.  În calcul mai e și laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, dar acolo ..e mai complicat. În aceste condiții, singura speranță e în laboratorul veterinar, care -și poate începe activitatea în maxim o săptămână.

CITEȘTE ȘI: IMPROVIZAȚIE în plină PANDEMIE | Medic din Craiova, îmbrăcat în saci de gunoi,

”Este o șansă de care suntem obligați să profităm, o șansă pe care alte județe nu o au și pe care nu trebuie să o neglijăm sub nicio formă. Îi asigur pe cetățenii din județul Bacău, că o să fac tot ceea îmi permite legislația și tot ceea ce ține de mine, ca să avem la Bacău o capacitate de testare pentru COVID-19 modernă, rapidă și, mai ales, suficientă! Ne așteaptă o bătălie pe care nu avem voie să o pierdem și o să mă asigurcă suntem pregătiți pentru a o câștiga!”– adaugă Liviu Miroșeanu – prefectul județului Bacău.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Smiley A FILMAT-O AȘA pe Gina Pistol: „Te pregătești?”. Apoi a postat-o pe net
Smiley A FILMAT-O AȘA pe Gina Pistol: „Te pregătești?”. Apoi a postat-o pe net
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Yamato și Bettyshor, prinși în timp ce se sărutau la Gala RXF! Primele dezvăluiri despre o posibilă împăcare: „Poate da, poate nu...”
Yamato și Bettyshor, prinși în timp ce se sărutau la Gala RXF! Primele dezvăluiri despre...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru care a lăsat în urma „Chefi la cuțite”
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le...