La Spitalul Județean Bacău încep testările pentru COVID-19 cu noua aparatură

Publicat: 04/05/2020 | 12:08

Apar și semne bune în lupta cu virusul. La Spitalul Județean Bacău încep testările pentru COVID-19 cu noua aparatură, care a fost comandată în urmă cu două luni. Aparatul Real Time – PCR, sosit pe 23 aprilie în Bacău, a fost montat în laboratorul pentru testarea COVID-19 amenajat la Spitalul Județean de Urgență, acesta fiind operaționalizat începând cu săptămâna în curs. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile. (VEZI ȘI: Situație critică la Spitalul Județean de Urgență Bacău. A fost depășită capacitatea de internare a cazurilor de COVID-19)

”Echipamentul medical este similar cu cel utilizat la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș». Într-o primă fază, laboratorul va procesa 50 de teste/zi, urmând ca, după aproximativ o lună, cadența să crească la 100 de teste/zi.

DEZVĂLUIRE. Raed Arafat despre ESCROCHERIILE favorizate de pandemie: Statul român, la un pas să încheie contract cu o firmă INEXISTENTĂ

Cele câteva zile de întârziere la punerea în funcțiune a laboratorului și aparatului RT – PCR sunt motivate de faptul că echipamentele au ajuns la SJU din locații diferite, situate în exteriorul țării. Drumul parcurs, staționarea în vamă, dar și complexitatea constructivă a echipamentelor au necesitat o săptămână de montaj și teste-probă în vederea calibrării aparatului. Primele 11 teste au fost realizate la sfârșitul săptămânii trecute”, a declarat Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Bacău.

Primele testate sunt cadrele medicale din prima linie

Aparatul RT PCR de la Spitalul din Bacău e gata de folosire

În data de 23 aprilie, SJU Bacău a înaintat către Direcția de Sănătate Publică documentația necesară înscrierii laboratorului în circuitul național de testare a COVID-19, în conformitate cu dispozițiile și ordinele în vigoare ale Ministerului Sănătății. În acest moment, SJU îşi propune să testeze propriul personal medical, îndeosebi cel aflat în prima linie, urmând ca, după confirmarea de la minister, laboratorul să intre în circuitul medical menționat. (NU RATA: Mai multe cadre medicale de la Spitalul Județean Bacău se plâng că sunt infectate cu COVID-19, în timp ce, oficial, nu a fost anunțat niciun „pozitiv”)

La nivelul SJU Bacău a fost constituită, începând cu data de 24 aprilie, echipa de proiect în vederea obținerii de fonduri europene pentru decontarea echipamentului medical RT – PCR, precum și a mai multor echipamente și materiale de protecție. Cererea de finanțare va fi depusă pe Axa 9 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, special înființată pentru a finanța combaterea pandemiei de COVID-19.
Aparatul RT – PCR a fost comandat de SJU Bacău în data de 6 martie, contractul de furnizare fiind semnat la 19 martie.
(VEZI ȘI: Ei sunt elevii-voluntari care îi ajută pe medici)

Situația în România și la nivel global

Pandemia de coronavirus continuă să facă numeroase victime (Foto: Inquam Photos – Octav Ganea)

Până acum, în România au murit 803 persoane infectate cu COVID-19, potrivit datelor furnizate, luni, de Grupul de Comunicare Strategică. Până la data de 3 mai, ora 13.00 s-au înregistrat 13.163 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 780 decese, fiind confirmate 398 cazuri noi de infecție cu coronavirus, a informat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Persoanele au fost izolate pentru tratament în spital.

COVID-19. Vaccinarea întregii populații a planetei ar depăși 20 de miliarde de dolari. Cum se strâng banii pentru acoperirea costurilor

La nivel global se înregistrează 3.421.562 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 244.686 decese. Au fost raportate 83.191 cazuri noi, din care 3.852 decese. Creșteri marcate ale numărului de cazuri au fost înregistrate în Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Franța, Iran, Turcia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Canada, Brazilia și Rusia. (CITEȘTE AICI: Românul cu coronavirus trimis acasă de medicii din Paris a murit. “Are trei copii care )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)