Klaus Iohannis îi liniștește pe vârstnici: „ Staţi linistiti, nu vine nimeni să vă ia de acasa să vă ducă în carantină”

Publicat: 21/04/2020 | 15:05

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis vârsnicilor, marți, un mesaj prin care îi asigură că nimeni nu îi va lua din casele lor pentru a îi duce îi carantină.

Asigurările președintelui vin în contextul planului medicului Adrian Streinu-Cercel care a sugerat izolarea bătrânilor peste 65 de ani departe de rude pentru trei luni.

„A apărut o idee care a dus la multă nelinişte. Într-un astfel de plan propunea cineva o măsură aberantă, ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate.

Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun.

Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panică în rândul populaţiei”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Un mesaj şi pentru experţi

Totodată, președintele statului a subliniat și faptul că anumiți specialiști fac afirmații fără să se gândeasc. „Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferite institute de ştiinţă, cei consideraţi experţi. Nu putem să avem un plan pentru fiecare, ci un plan pentru România”, a mai spus Klaus Iohannis.