Klaus Iohannis, declarații despre măsurile pe care ar trebui să le ia sistemul medical: ”Spitalele trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu”

Publicat: 24/03/2020 | 16:33

Klaus Iohannis a făcut declarații despre măsurile pe care ar trebui să le ia sistemul medical.

Klaus Iohannis a făcut o videoconferință extinsă, la care au participat și managerii spitalelor din România. Președintele României a vorbit despre măsurile pe care sistemul medical ar trebui să le ia, în contextul epidemiei de coronavirus.

De asemenea, Klaus Iohannis a mărturisit că spitalele din România trebuie să fie pregătite pentru cel mai negru scenariu și a transmis, totodată, un mesaj de sprijin celor din linia întâi, care se luptă cu coronavirusul. (CITEȘTE ȘI: CATEGORIA DE PERSOANE PENTRU CARE E INTERZISĂ IEŞIREA IASĂ DIN CASE! KLAUS IOHANNIS A FĂCUT ANUNŢUL)

”Sub nicio formă nu trebuie să mai avem vreo situație revoltătoare ca cea de la Spitalul Județean Suceava, Gerota sau Sfântul Ioan din Capitală. Managerii trebuie să achiziționeze un număr corespunzător de măști, mănuși, echipamente, dezinfectante și să verifice toate sursele de achiziție.  

Să realizați instruirea personalului. Este foarte important să asigurați programul în ture pentru a evita stări de epuizare fizică și psihică. Trebuie să acoperiți deficitul de personal cu posibilitatea angajaării de personal medical. Puteți apela la voluntari, studenți, cadre medicale în rezervă. Stăpânirea de sine este foarte importantă. Evitați panica, asigurați un climat plăcut la nivelul spitalelor, cât se poate în aceste condiții de criză, care să dea încredere pacienților și cadrelor medicale.

Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată. Trebuie acționat rapid. Domule ministru, grăbiți procedurile care să faciliteze consultațiile la distanță. Spitalele trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu. Personalul medical este cel mai expus infectării cu coronavirus. Cadrele medicale trebuie protejate, cu prioritate, prin toate mijloacele posibile”, a declarat Klaus Iohannis.

România a luat măsuri drastice în contextul epidemiei de coronavirus. Klaus Iohannis a făcut un anunț de ultimă oră, iar țara noastră a intrat în carantină totală. Astfel, începând de mâine, recomandarea valabilă pentru intervalul orar 06.00-22.00 va deveni obligativitate, la fel ca în intervalul 22.00-06.00.