Klaus Iohannis, anunțul momentului. Ce se întâmplă cu măsurile de restricție în Noaptea de Înviere

Publicat: 21/04/2021 | 12:44

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat că restricțiile de circulație vor fi suspendate în Noaptea de Înviere, credincioșii putând participa fără probleme la slujbă.

Totodată, șeful statului a precizat că până pe 1 iunie, se va renunța la multe resticții care există în prezent. Referitor la cei care vor merge la slujbă de Paște, Klaus Iohannis a declarat că nu vor trebuie să completeze declarație pe propria răspundere.

Până în vară vom fi pregătiţi să renunţăm la foarte multe restricţii. Putem să ne gândim la renunţarea graduală a mai multor restricţii. Ne pregătim cu toţii de marea sărbătoare a Învierii Domnului şi vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. În noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie se ridică. Creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declaraţie. Fiecare creştin va putea merge la biserică dacă doreşte. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce reguli sanitare trebuie să respecte populația în Noaptea de Înviere

În Noaptea de Înviere, românii trebuie, însă, să țină cont de regulile sanitare impuse de autorități în scopul limitării răspândirii COVID-19. Anunțul l-a făcut Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

E vorba, evident, inclusiv de contextul unei stări de alertă, e vorba de acele măsuri pe care sper că cea mai mare majoritate le-a internalizat deja, de la dezinfectarea mâinilor în intrarea în lăcașul de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare regulamentar, asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri – asta este datoria fiecărui preot să calculeze, ținând cont de spațiul bisericii sale, pe suprafață, numărul de persoane care va putea asista și în interior la slujbele din perioada următoare, e vorba de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, care rezultă din distanța de minimum doi metri între persoane. Credincioșii care vor asista la slujbele ce vor fi oficiate afară vor păstra aceleași reguli și, sigur, distanța de 1,5 metri”, a spus Vasile Bănescu.