Klaus Iohannis a contestat legea privind educația sexuală în școli

Publicat: 24/06/2020 | 20:42

Klaus Iohannis a contestat astăzi legea privind educația sexuală în școli. Președintele critică prevederile acesteia și cere schimbări. 

Șeful statului a decis să nu promulge legea prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. 

Președintele a contestat, astfel, la Curtea Constituțională proiectul legislativ aprobat de Parlament, scrie Digi 24. 

Iohannis consideră că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susține președintele și susține că e necesară eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” pentru că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

Legea a fost deja modificată

„Prin eliminarea acestei sintagme nu riese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului școlar, o dată pe semestru, o dată pe an, sau deloc”, a transmis președintele.

De asemenea, Iohannis a spus că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educație sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. În plus, proiectul de lege nu specifică momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare.

Legislația privind educația sexuală în școli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, după ce un amendament susținut de parlamentari PSD și PNL a fost introdus într-un proiect de lege privind drepturile copiilor. USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL. Camera Deputaților a votat decizional proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit, iar alți 35 s-au abținut.

Foto: Shutterstock