Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, avertizează: „Are un moment de pauză mintală. Costache a plătit cu funcţia, ar trebui şi Vela”

Publicat: 15/04/2020 | 13:50

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat dur, în timpul unei intervenții la TV, decizia lui Marcel Vela de a trimite poliţiştii să împartă lumină sfântă credincioşilor ortodocşi. Totodată, el mai spune și că ministrul de Interne ar putea plăti cu funcția pentru acordul pe care l-a făcut cu BOR.

Cristian Tudor Popescu spune că dacă vin patrulele să aducă credincioșilor lumină la ușă, tot farmecul sărbatorii dispare, o dată cu siguranța oamenilor împotriva virusului.

„Ei doresc ca în ciuda măsurilor dure pe care Iohannis şi le-a asumat – pentru că el nu mai are presiune politică, îşi termină mandatul şi apoi îşi va scrie memoriile – vor să pară amicii credincioşilor, pe dedesubtul ordonanţelor militare pe care tot ei le-au prezentat ca nişte arhangheli.

Mă mir cum a acceptat Patriarhia. Vela nu înţelege ce e cu . El pronunţă în loc de evanghelici. Şi că a luat măsuri ecumenice. Ştie ce înseamnă ? Lumina nu e nici ENEL, nici lumânare de Paşti – ci dăruirea luminii de la un credincios la altul. Acum vine Miliţia, Poliţia. Se pierde sensul acestui gest pascal.

Vela a făcut azi nişte declaraţii mai tari decât protocolul anunţat ieri. A venit cu nişte ziceri, supoziţii, cum că PSD are de gând să organizeze revolte, să ducă oameni la biserici – fără niciun fel de dovezi. Apoi a spus că se doveşte crearea unui alt 10 august – ceea ce este bezna minţii.

Trimiteri la incidentele din 10 august

Adică ce s-a întâmplat la 10 august? Oameni paşnici au ieşit la protest, au fost bătuţi şi gazaţi de jandarmi. Vela zice acum că PSD o să aducă oameni la biserici şi jandarmii mei o să-i bată! Are un moment de pauză mintală ministrul de interne.

Nu mi s-ar prea nejustificat ca Vela să plătească cu funcţia. Ar putea fi înlăturat, ceea ce nu ar fi rău deloc. Vela a mai aplicat metoda, cu măsurile – a venit pe lângă ordonanţe, cu făcut cu ochiul poporului.

Au întrebat oamenii: a zis Vela, deşi scrie clar în ordonanţa militară. Încearcă de mult astfel de ciupeli laterale pe lângă reguli, pentru a câştiga popularitate politică şi electorală”, a mai explicat jurnalistul.

Controversa BOR

În același timp, CTP se declară uimit de declarațiile BOR. „Un asemenea protocol… Ce protocol, domnule? Vela face parte din guvern, care lucrează prin ordonanţe de urgenţă, prin ordonanţe, prin hotărâri de guvern, nu prin protocoale făcute de un ministru.

Acest, să-i zicem, trebuia să aibă aviz de la Ministerul Sănătăţii? După caz, un protocol are nevoie de aviz de la Justiţie, Externe etc. Era imposibil fără. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru nu l-ar fi dat în veci. I-am văzut poziţie, cât se poate de profesionistă şi fermă. Foarte grav ce a făcut Vela”

Declarațiile președintelui Iohannis

Reamintim că miercuri, Klaus Iohannis va cere în ședința cu premierul și miniștrii, care are loc la Palatul Cotroceni, revenirea asupra acordului dintre MAI și Biserica Ortodoxă.

Președintele susține că, deși intențiile sunt bune, „nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo”. Iohannis le-a transmis românilor că nu este cazul să se relaxeze. „Stați acasă, altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a fost mesajul președinteului.