Jurnalist, condamnat la 15 ani de închisoare în China pentru fake news. Explicațiile tribunalului

Publicat: 01/05/2020 | 12:55

Bloggerul Chen Jieren, un jurnalist din China, acuzat de un tribunal că a denigrat atât Partidul Comunist, la putere, cât şi guvernul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Jieren este acuzat de incitare la revoltă, extorcare, comerţ ilegal şi corupţie, potrivit tribunalului, care i-a aplicat şi o amendă de 7 milioane de yuani (aproape un milion de euro).

Tribunalul a stabilit că, începând cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe reţelele sociale „informaţii false” în scopul de a obţine prin şantaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodată, el „a atacat şi a denigrat Partidul şi guvernul, organele judiciare şi personalul lor”, potrivit curţii.

Se cere eliberarea imediată

Asociaţia Chinese Human Rights Defenders (CHRD) a cerut conducerii de la Beijing, prin intermediul unui comunicat, Potrivit CHRD, Chen Jieren, împreună cu mai mulţi apropiaţi ai săi, a fost arestat în vara lui 2018 la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupţie responsabili locali, scrie Gândul.ro. 

Potrivit aceleiaşi surse, jurnalistul lucrase anterior pentru Cotidianul tineretului, Cotidianul Beijingului şi Cotidianul poporului, organ al partidului la putere.

„Pedeapsa severă aplicată lui Chen reprezintă un avertisment clar pentru bloggerii independenţi şi pentru jurnaliştii-cetăţeni”, a comentat CHRD.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), China ocupă poziţia 177 din 180 în clasamentul privind libertatea presei la nivel mondial.