Italia are primul pacient confirmat cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

Publicat: 20/12/2020 | 22:17

 

Prima persoană care s-a infectat cu noua tulpină a virusului SARS-CoV2 este din Italia. Bărbatul s-a întors zilele trecute din Marea Britanie cu un avion care a aterizat pe aeroportul Fiumicino. 

Potrivit Ministerului Sănătății bărbatul a fost testat pozitiv cu noua tulpină găsită în ultimele săptămâni în Marea Britanie. Se pare că noua variantă se răspândește cu 70% mai repede decât forma existentă până acum. Pacientul și partenerul său se află în izolare și au urmat, împreună cu alți membri ai familiei și contacte strânse, toate procedurile stabilite de Ministerul Sănătății.

Conform ministrului Roberto Speranza, noua variantă nu ar fi mai letală decât cea de până acum și vaccinurile pregătite împotriva coronavirusului ar trebui să fie eficiente și în acest caz. Italia a anunțat suspendarea zborurilor din Regatul Unit până pe 6 ianuarie.

Zborurile din și către Regatul Unit al Marii Britanii au fost suspendate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de duminică decizia numărul 61 pentru aprobarea introducerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor, zonelor sau teritoriilor de risc epidemiologic în cazul cărora se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România. Aceeaşi decizie  prevede și suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Măsurile sunt menite să prevină răspândirea în ţară a noii tulpini de COVID-19, având în vedere contagiozitatea cu aproape 70% mai mare decât ce a fost până acum.

Nu sunt probe că boala provocată de această tulpină ar fi mai gravă sau că simptomele ar fi mai grave (…) Încă nu sunt date care să ateste dacă vaccinurile sunt eficiente şi asupra acestei noi tulpini dar asta nu înseamnă că (oamenii) nu trebuie să se vaccineze, pentru că tulpina predominantă este cea pentru care s-a făcut vaccinul. Este posibil ca vaccinul să aibă efect şi asupra noii tulpini, dar aici trebuie să vină cu informaţii oamenii de ştiinţă (…)

Nu există un protocol nou în ceea ce-i priveşte pe cei infectaţi cu noua tulpină, ci doar riscul ca, din cauza contagiozităţii mult mai mari, să apară mai mulţi infectaţi iar impactul asupra sistemului de sănătate să fie foarte serios. Tulpina cea nouă este detectată de testele de pe piaţă, nu avem date în sens contrar”, a declarat Raed Arafat.

VEZI ȘI: ” RAED ARAFAT, MESAJ DE AVERTIZARE CĂTRE ROMÂNI: „SĂ IA MASA ÎN CAMERĂ