Israelul a pus la pământ, într-un atac, o clădire Hamas cu 10 etaje din Gaza. Palestininenii, riporstă cu o ploaie de rachete asupra Tel Avivului. FOTO&VIDEO

Publicat: 12/05/2021 | 09:57

Israelul a continuat, marți, ofensiva împotriva grupărilor din Palestina. Bombardamentele ordonate de președintele Benjamin Netanyahu au distrus o clădire Hamas cu 10 etaje din Fășia Gaza. Doar câteva ore mai târziu, riposta palestiniană a venit sub f forma unei ploi de rachete abătute asupra Tel Avivului.

Clădirea Hanadi din Fâșia Gaza, unde aveau sediul șefii politici ai Hamas, a fost făcută una cu pământul de armata israeliană. Începând de luni seara, aceasta a efectuat aproximativ 150 de raiduri, soldate cu cel puțin 30 de morți în rândul palestinienilor, dintre care zece copii.

Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, ar fi fost ucişi în aceste atacuri, potrivit armatei israeliene, care a publicat imagini din timpul acestor atacuri.

După ce acest moment, omenirea a văzut, pentru prima dată în istorie, cum funcționează unul dintre cele mai eficiente sisteme militare din lume. Este vorba despre Iron Dome, sistemul de apărare antiaeriană al Israelului.

200 de rachete trimise de Hamas

Potrivit presei locale, rachetele Hamas au fost neutralizate și doar două au lovit capitala. Poliția israeliană a informat că o rachetă a lovit, în oraşul Holon, un autobuz fără călători.

În total, palestinienii ar fi tras aproape 200 de rachete, însă sistemul de apărare antiaeriană a făcut față. Filmările postate pe Internet arată cum Iron Dome neutralizează una câte una rachetele Hamas.

Pe de altă parte, armata israeliană susține că palestinienii au trimis mai mult de 500 de rachete asupra lor.

Deși majoritatea rachetelor au fost oprite, riposta a înregistrat și victime. o femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv în cursul atacurilor. Decesul ei ridică la trei numărul persoanelor care și-a pierdut viața, marţi, în Israel, în atacurile cu rachete din Fâşia Gaza.

Una din rachetele trase de militanții palestinieni au lovit un autobuz civil la Holon. 18 persoane au fost rănite, iar șoferul este în stare gravă, potrivit The Jerusalem Post.

Ca urmare a ofensivei Hamas, autorităţile israeliene au decis să suspende activitatea pe Aeroportul Internaţional Ben-Gurion, din Tel Aviv. Zborurile au fost anulate până la calmarea situației. „În cursul atacurilor intense (…), au fost oprite decolările pentru a proteja cerul ţării”, a declarat Ofer Lefler, purtătorul de cuvânt al aviaţiei civile israeliene, citat de Gândul.ro.