Ionuț Gălățeanu, un pompier tulcean, a salvat un bărbat aflat în stop cardio-respirator: “De 3 ori inima bărbatului s-a oprit, dar Ionuț nu a renunțat!”

Publicat: 05/05/2021 | 18:30

Ionuț Gălățeanu, un pompier tulcean, a devenit îngerul păzitor al unuia dintre vecinii săi care a intrat în stop cardio-respirator. Unul dintre martori l-a chemat de urgență de acasă și el a venit într-un suflet la nea Ion, un bărbat de 56 de ani, care este  cunoscut cu afecțiuni cardiace și are trei stenturi.

Ionuț Gălățeanu, pompierul-erou din localitatea tulceană Crișan

În momentul în care i s-a cerut ajutorul, Ionuț Gălățeanu se afla în timpul liber și, imediat ce a ajuns lângă bărbatul care și-a văzut moartea cu ochii, el a început manevrele de resuscintare. Operațiunea de salvare contracronometru a fost povestită într-o postare impresionantă pe Facebook de reprezentanții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Până la sosirea echipajului medical aerian, pacientul a mai suferit trei stopuri cardio-respiratorii, fiind stabilizat de Ionuț Gălățeanu și asistenta medicală din localitatea Crișan, venită și ea ca să ajute. Bărbatul de 56 de ani a fost preluat de elicopterul SMURD în stare stabilă vineri, 30 aprilie, când a fost salvat din ghearele morții.

Plutonierul adjutant șef Ionuț Gălățeanu este comandant de echipaj la Pichetul de Pompieri Nave Operative Crișan are o lungă experiență ca salvator, încadrând autospeciala de descarcerare și ambulanța SMURD de aproape 20 de ani.

Ionuț Gălățeanu, felicitat de oficialii MAI

“De 3 ori inima bărbatului s-a oprit. Dar Ionuț nu a renunțat! I-a făcut masaj cardiac până a venit elicopterul și de fiecare dată când moartea a încercat să-l ia, Ionuț l-a ținut în viață.

«– Nu mori tu cu mine aici, nea Ioane», îi spunea salvatorul victimei inconștiente, de fiecare dată când simțea că inima acesteia dă semne că cedează!

Întâmplarea s-a petrecut în localitatea Crișan, unde un bărbat de 56 de ani s-a prăbușit sub ochii neputincioși ai vecinilor săi.
«– Cheamă-l repede pe Ionuț! E acasă, l-am văzut eu! Doar el poate să-l salveze», a strigat unul dintre aceștia!

Din fericire, la două case distanță, stă Gălățeanu Ionuț, pompier militar cu mulți ani de experiență. Alertat acesta a sosit imediat la vecinul lui. Bărbatul de 56 de ani, cunoscut cu afecțiuni cardiace (3 stenturi) intrase în stop cardio-respirator.

«- Sunați imediat la ambulanță! Anunțați că a intrat în stop! Spuneți-le că am început masajul cardiac!»
Așa l-a găsit pe Ionuț echipajul care a sosit cu elicopterul SMURD, făcând masaj cardiac și repetând într-una:
«– Nu mori tu cu mine aici, nea Ioane! Nu mori!»
Și din fericire așa a fost: victima a fost salvată și transportată la Constanța, iar acum este în siguranță! Felicitări, Ionuț! Știm că niciodată nu vei renunța să salvezi vieți! FELICITĂRI, OM MINUNAT!” este mesajul scris pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, România.

De 3 ori inima bărbatului s-a oprit. Dar Ionuț nu a renunțat! I-a făcut masaj cardiac până a venit elicopterul și de…

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Sâmbătă, 1 mai 2021

Descoperă și: Trauma unei mame din Sighișoara: “Când au pus copilul pe măsuța de examinare, s-a lovit la cap. Mi-au spus să nu comentez dacă vreau să ies cu el de acolo”

“«Nu mori tu cu mine, aici, nea Ioane» e cea mai frumoasă frază, plină de iubire către seamăn. Și plină de înverșunare, împotriva morții. Poate cel mai frumos mesaj, acum, de sărbători!”,

“Felicitări!!! Respect pentru oamenii inimoși și buni!!”,

“Și când va trece în rezervă, inevitabil, va fi un beneficiar de pensie speciață! Își va mai aminti cineva atunci de actele de eroism, uneori cu frecvență cotidiană, de salvare de vieți ????”,

“Dacă ați investi în ambulanțe, medici, asistenți, șoferi ar ajunge astfel de oameni, la timp, la toți! Mama soacra nu a putut avea același «final» fericit, pentru că nu era nimeni disponibil în acel timp și la telefon nimeni nu m-a îndrumat, poate că puteam să o resuscitez… Într-un final au venit două echipe, dar prea târziu. Au muncit oamenii ăia juma’ de oră și le voi fi veșnic recunoscătoare pentru că au încercat ;i nu s-au lăsat bătuți. Da, asta le este meseria, dar puteau spune că nu are rost și plecau, dar ei au încercat, de ziceai că se duc pe lumea cealaltă și mi-o aduc înapoi. Sunt minunați! Cândva sper să pot fi unul din voluntari, doar pentru a-i ajuta, dar sunt mult, mult, mult prea puțini oameni pe ambulanțe. Investiți în acești oameni, în aparatura nouă, nu care e peticită tot din banii lor, investiți în mașini bune nu care îi lasă cand le e lumea mai dragă! În spitale există personal mai mult sau mai puțin dedicat meseriei, dar pe ambulanțe mereu am întâlnit oameni «perfecți»!”,

“Ești un om cu suflet bun cum sunt îngerii. Dumnezeu să îți dea sănătate și putere să mai ajuți și alte persoane. FELICITĂRI, OM MINUNAT!” sunt doar cinci dintre sutele de mesaje strânse de postarea de mai sus.

Citește și: Peste jumătate de milion de EURO donați în Orașul Faptelor Bune, ediția de Paște. O Săptămână Mare. Un radio. O Românie. Ne înclinăm!

Sursa foto: Facebook