Inventatorul vaccinului anti-COVID avertizează: „Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”

Publicat: 27/12/2020 | 12:29

Inventatorul vaccinul anti-COVID Pfizer, Ugur Sahin, este de părere că virusul nu va dispărea din viețile noastre cel puțin zece ani.

Campania de vaccinare anti-COVID în România a început duminică, la fel ca în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Ugur Sahin, specialistul turco-german, susține că vaccinul nu va reuși să oprească virusul.

„Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor mai exista multe focare. Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții. Dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”, a precizat Ugur Sahin.

Este nevoie de un procent mai mare

Totodată, inventatorul vaccinului anti-COVID spune că estre nevoie de un procent mai mare pentru ca viața să revină la normal.  Mai mult, Ugur Sahin a îndemnat la precauție, precizând că sunt șanse ca focarele de COVID-19 să nu dispară, chiar dacă 60-70% din populația lumii se va vaccina.

„Dacă virusul devine mai ușor de transmis s-ar putea să avem nevoie de un procent mai mare de vaccinare pentru ca viața să revină la normal. Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant). Asta înseamnă că 99% din proteine sunt în continuare aceleași”, a mai spus cel care a dezvoltat vaccinul anti-COVID Pfizer.

Ugur Sahin și soția sa, Ozlem Tureci, sunt persoanele care au dezvoltat primul vaccin anti-COVID din lume, de la începutul pandemiei. BioNTech, compania specialistului turco-german, a colaborat cu Pfizer pentru a produce serul care a fost deja aprobat în mai multe țări, între care și România, scrie Gândul.ro.