Învățământul online devine obligatoriu pe perioada stării de urgență

Publicat: 15/04/2020 | 18:36

Senatul a votat! Învățământul online devine obligatoriu pe perioada stării de urgență.

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa de plen desfăşurată în sistem de audioconferinţă, potrivit Agerpres.

Senatorii au votat telefonic, pentru acest act normativ fiind exprimate 103 voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul de actul normativ, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iniţiat de un grup de senatori PSD, viza stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. NUMĂRUL INFECTĂRILOR CU COVID-19 A AJUNS LA 7.216)

„În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură.

Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii”, se arată într-un nou articol introdus în Legea educaţiei naţionale.