Inspectoratul General de Aviație face verificări după ce un elicopter din Cluj a avut probleme

Publicat: 12/01/2020 | 18:24

O echipă a Inspectoratului General de Aviație se va deplasa la Cluj-Napoca pentru a face verificări după ce un elicopter a avut probleme în aer la scurt timp după ce a decolat. Aeronava a fost inițial solicitată pentru un pacient de 74 de ani cu stop cardio-respirator.

„Duminică, 12.01.2020, echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca. După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulanță SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către P.O.A. Jibou. După aproximatv 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor”, transmite Inspectoratul General de Aviație al M.A.I.

Elicopterul este unul bi-motor. Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatetea pentru aterizarea cu un sigur motor, mai informează sursa citată.

Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a efectuat un zbor în apropierea aeroportului pentru a consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță. Ulterior, elicopterul a aterizat în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22.

„În continuare, elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, o echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident”, mai precizează sursa citată.