Îngrijorător! Specialiștii spun că virusul are viață lungă pe talpa pantofului! Cum îți cureți corect încălțămintea

Publicat: 01/04/2020 | 11:17

Răspândirea rapidă a noului coronavirus a adus panică și neputință în rândul oamenilor în ceea ce privește sănătatea lor. Astfel că, fiecare persoană încearcă să combată infectarea cu acest virus prin recomandările date de medici, respectiv spălarea mâinilor cu apă și săpun, a hainelor și dezinfectarea permanentă a suprafețelor de mobilă. Totodată și încălțămintea a devenit un pericol în acest context. Specialiștii avertizează că pantofii sunt o sursă veritabilă de microbi.

Un cunoscut medic de familie din Statele Unite, Georgine Nanos, avertizează că încălțămintea poate fi o sursă de contaminare, mai ales dacă aceasta este purtată în locuri populate cum sunt la ora actuală hypermarketurile, mijloacele de transport  sau locurile de muncă.

”Credem că noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe cel puțin 12 ore, poate chiar mai mult”, a spus Nanos. ”Suprafețe care cu siguranță includ și încălțămintea”, a adăugat ea.

În urma unui studiu, Mary E. Schmidt, specialist în boli infecționase, este de părere că timpul în care virusul supraviețuiește pe talpa pantofilor poate fi chiar mai mare de 5 zile.

Specialiștii sunt de părere că virusul are viață mai lungă pe încălțămintea care conține elastan, sau spandex. De asemenea, aceștia spun că tălpile pantofilor pot transporta niveluri mari de bacterii, potrivit unui studiu publicat de Charles Gerba, microbiolog și profesor la Universitatea din Arizona.

Studiul a demonstrat că tălpile sunt acoperite cu aproximativ 421.000 de bacterii, viruși și paraziți.

În cazul în care nu puteți lucra de acasă și sunteți nevoiți să mergeți la muncă, sfatul specialiștilor este să aveți la dumneavoastră o pereche de pantofi și una de șosete doar pentru muncă.

”Vă recomand o pereche de pantofi dedicați pentru muncă, pe care să îi puteți schimba înainte de a ajunge în casă”, a declarat Cwanza Pinckney, medic de Urgență.”În special pentru cadrele medicale, cred că ar trebui să pună încălțămintea într-un sac înainte de a se urca în mașină și a pleca acasă”, a adăugat aceasta.

Cum curățăm corect pantofii

Curățarea pantofilor cu șervețele umede pe bază de alcool ar putea fi cea mai eficientă metodă de curățare. Îi puteți spăla la mașina de spălat, la un program scurt, sau cu apă caldă și săpun dacă nu aveți altă posibilitate, a mai spun Nanos.

Atenție însă ce produse folositți, deoarece sunt materiale care se pot distruge, scrie huffpost.com.