Informare meteorologică ANM. Ger, lapoviță și ninsoare la jumătatea lui martie

Publicat: 13/03/2020 | 13:30

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie ne avertizează printr-o informare meteorologică de ultimă oră că vremea intră într-un proces accentuat de răcire. Nu vor lipsi precipitațiile, iar mercurul din termometre va scădea sub valorile normale pentru această perioadă.

Conform acestei informări, precipitațiile se vor extinde în zonele sudice și sud-vestice, iar ploile se vor transforma, treptat, în lapoviță și ninsoare. Noapte de duminică spre luni va fi una foarte rece, apărând bruma, iar în estul Transilvaniei va fi ger. Cantităţile de apă, transmit meteorologii, vor depăşi, izolat, 10…15 l/mp.

Interval de valabilitate: 14 martie, ora 18 – 16 martie, ora 10

În intervalul menționat vântul va avea intensificări temporare la munte, în sudul Moldovei și al Banatului, în  Dobrogea, Muntenia și în cea mai mare parte a Olteniei, cu viteze la rafală de 50…70 km/h. În noaptea de sâmbătă spre duminică (14/15 martie) și în prima parte a zilei de duminică, aria precipitațiilor va cuprinde regiunile sudice și sud-vestice. Vor fi ploi, care se vor transforma local în lapoviță și ninsoare. Cantităţile de apă vor depăşi, izolat, 10…15 l/mp.

Valorile termice vor fi în scădere accentuată, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la această dată. În noaptea de duminică spre luni (15/16 martie) se vor înregistra temperaturi predominant negative şi se va produce brumă, iar în estul Transilvaniei minimele vor coborî sub limita gerului.

Notă: Intensificări ale vântului vor fi în noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 martie) în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, cu rafale de 70…100 km/h, iar la viteze mai reduse și în sud-estul teritoriului. Vremea se va menține rece, mai ales în timpul nopților și dimineților de la începutul săptămânii  viitoare și local se va produce brumă.