Incendiu de proporții în pădurea de lângă centrala nucleară Cernobîl. Nivel crescut de radiații

Publicat: 06/04/2020 | 07:51

Un incendiu forestier a izbucnit în zona de excludere din jurul centralei nuclare de la Cernobîl, iar autoritățile din Ucraina au mobilizat aviația pentru a încerca să stingă focul, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

20 de hectare de pădure au fost afectate, la circa 100 de kilometri de Kiev, capitala Ucrainei. Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului. Serviciile de urgenţă au dat publicității un comunicat în care au precizat că incendiul a fost controlat şi că nu a fost detectată nicio creştere a radioactivităţii aeriene, după ce cu o zi înainte raportaseră unele „dificultăţi” în încercarea de a stinge focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Autorităţile au mai transmis că localităţile învecinate nu sunt în pericol, informează și Agerpres. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând – conform unor informații – până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârşitul activităţii industriale de la Cernobîl.

(CITEȘTE ȘI: IMAGINI TULBURĂTOARE. CUM ARATĂ ASTĂZI CERNOBÎL, LA 33 DE ANI DE LA TRAGEDIA CARE A ȘOCAT ÎNTREAGA OMENIRE)

”Vești proaste”…

Câteva ore mai tărziu, însă, Ucraina a semnalat duminică a creștere a nivelului de radioactivitate.

„Avem vesti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe în mediul online Egor Firsov, cel care conduce serviciul de inspecție ecologică. El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afișa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autoritățile au evacuat sute de mii de oameni. O zona vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătrați, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcționeze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârșitul întregii activități industriale de la Cernobîl.

(VEZI ȘI AICI: TRAGEDIA DE LA CERNOBÎL. CINE ESTE BĂRBATUL CARE A RĂMAS ÎNGROPAT SUB REACTORUL 4)