Încă un abuz al Poliției Locale. Gravidă din Iași, amendată de un agent pentru că nu purta corect masa de protecție. “Nu mai puteam să respir!”

Publicat: 16/06/2021 | 11:07

O femeie gravidă din județul Iași a dat în judecată Poliția Locală după ce a fost amendată cu suma de 500 de lei pe motiv că nu purta corect masca de protecție. Aceasta a explicat că era cu soțul ei într-o cofetărie și că și-a dat masca un pic jos de pe nas, pentru că nu mai putea respira. Agentul nu a înțeles, însă, situația.

Vasilica Mariana Maghercă a ajuns în fața magistraților și a povestit ce i s-a întâmplat. Instanța i-a înlocuit amenda cu un avertisment, conștientă că agentul de la Poliția Locală a comis un abuz.

Instanța admite în parte plângerea formulată de petenta Vasilica Mariana Maghercă în contradictoriu cu intimata Primăria municipiului Pașcani – Poliția Locală. Dispune înlocuirea amenzii în cuantum de 500 de lei cu un avertisment”, au precizat judecătorii ieșeni, potrivit bzi.ro.

Decizia nu este, însă, definitivă, putând fi contestată. Procesul a început pe 22 ianuarie 2021, iar prin plângerea penală, gravida a cerut anularea procesului verbal încheiat pe 24 noiembrie 2020.

Pe data de 24 noiembrie 2020, mă aflam în incinta Cofetăriei «Riama», când doamna polițist a venit și mi-a cerut datele de identitate, după care a plecat. Pe 13 ianuarie 2021 am găsit procesul-verbal prin care am fost amendată cu 500 de lei. Pe 24 noiembrie 2020 purtam masca de protecție, însă doar pe gură, deoarece, în tot acest timp, în incinta cofetăriei nu se aflau clienți, fiind doar eu, soțul meu și colega mea, fiind protejată și de un panou plexiglas. Fiind însărcinată, respiram foarte greu”, a susținut Vasilica Mariana Maghercă în fața judecătorilor.

Gravidă din Iași, amendată de Poliția Locală. Ce a stabilit instanța

Aceasta a adăugat că nu a mai fost avertizată vreodată, dar și că, în mod abuziv și nelegal, agentul nu a încheiat procesul-verbal în prezența ei, deși a prezentat datele de identitate.

La rândul lor, reprezentanții Poliției Locale Pașcani au depus o întâmpinare la dosar și au solicitat respingerea plângerii.

Pe data de 24 noiembrie 2020, petenta a fost amendată cu 500 de lei, reținându-se în sarcina sa că, la aceeași dată, a fost depistată în incinta Cofetăriei «Riama» în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu fără a purta masca de protecție împotriva răspândirii COVID-19 în mod corespunzător”, au afirmat reprezentanții Poliției Locale Pașcani în fața magistraților.

Totuși, judecătorii au constatat că femeii nu i s-a adus la cunoștință acuzația în mod detaliat și că nu i s-a asigurat dreptul de a face obiecțiuni și de a-și construi apărarea.

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției nu poate face dovada prin el însuși a existenței faptei, a autorului acesteia și a vinovăției, acest proces-verbal fiind doar actul prin care o persoană este acuzată de săvârșirea contravenției, în măsura în care nu conține constatări personale, prin propriile simțuri ale agentului constatator.

În speță, fapta reținută în sarcina petentei poate fi și a fost constatată personal prin propriile simțuri de către agentul constatator. Petenta nu a negat săvârșirea faptei ce i s-a pus în sarcină, ci a menționat doar că purta masca doar pe gură întrucât era însărcinată, motiv pentru care respira cu greutate (aspect confirmat de către martora audiată), iar în incinta respectivă se aflau doar ea, colega sa și soțul său, nefiind prezenți clienți”, au concluzionat judecătorii ieșeni.