În plină pandemie, poluare extremă în București. Fumul care iese din pământ: ”Arde la 20 de cm dedesubt!”

Publicat: 09/04/2020 | 07:40

Ca și cum criza medicală fără precedent – cu toate inconvenientele sale –  nu ar fi fost de ajuns, bucureștenii au mai trecut printr-o situație neplăcută. De data aceasta la nivel olfactiv, iar semnele de întrebare au fost firești. Ce s-a întâmplat, de fapt?

Informațiile contabilizate de stațiile independente de monitorizare a aerului au arătat depășiri masive ale limitei de poluare, iar autoritățile au dat vina pe un incendiu de vegetație care a cuprins o suprafață de peste 20 de mii de metri pătrați, între localitățile Dârza și Movila.

Incediul a fost anunțat încă de marți, însă pompierii au avut de luptat timp îndelungat pentru a reușit să stingă incendiul, cu atât mai mult cu cât scenariul a fost unul neașteptat.

„Este îngrășământ natural dedesubt, uscat, sub pământ. Da! Arde la 20 de cm dedesubt! Dai cu apă și dai degeaba, trebuie luat la mână!”,  a explicat un pompier pentru digi24.ro. „Suprafața de manifestare a incendiului este una destul de mare, de aproximativ 20 de mii de metri pătrați de stuf și dejecții provenite de la o fermă de animale din zonă. Am solicitat în sprijinul nostru și o motopompă, care să faciliteze alimentarea autospecialelor de stingere”, a declarat  Bogdan Toma, purtător de cuvânt ISUBIF.

(CITEȘTE ȘI: INCENDIU DE PROPORȚII ÎN PĂDUREA DE LÂNGĂ CENTRALA NUCLEARĂ CERNOBÎL. NIVEL CRESCUT DE RADIAȚII)

”Un miros foarte puternic de plastic ars”

Afară este un iad de gudroane arse”, ”Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars”, au fost două dintre mesajele postate pe Facebook.

Locuiesc în Corbeanca. De câteva zile dimineaţa la orele 6-8 aerul este respirabil aici. Este un fum toxic (miros de ars deşeuri) care intră până în case”,  ”Miroase puternic a fum în Băneasa Sisesti. Fumul este atât de puternic încât a intrat şi în casă deşi geamurile sunt închise.Faceţi ceva!”, ”Vă informez cu privire la un miros foarte puternic de plastic ars pe care l-am sesizat începând cu oră 7am în această dimineaţă – zona Regie sector 6”, ”Bună dimineaţa, în dimineaţa zilei de 08.04.2020 aerul este irespirabil în zona bulevardului Al. Obregia din cartierul Berceni din sectorul 4, Bucureşti. Mirosul puternic de deşeuri arse, în special de plastic”, ”Nu cred că sunt prima care ridică sesizare referitoare la mirosul insuportabil de fum din această dimineaţă în aproape tot Bucurestiul”, au fost câteva dintre mesajele postate și pe site-ul Gărzii de Mediu, potrivit news.ro.

(VEZI ȘI AICI: INCENDIILE DE VEGETAȚIE AU PUS PE JAR POMPIERII DIN DÂMBOVIȚA. ACUM SE LUPTĂ CU FOCURI URIAȘE ÎN MAI MULTE LOCALITĂȚI)