În ciuda frigului, au apărut primii cartofi noi românești. Cât costă kilogramul și de ce se plâng fermierii. „E dezamăgitor”

Publicat: 08/04/2021 | 16:23

Primii cartofi noi românești au plecat, în aceste zile, din Călărași – Dolj, din solariile fermierilor. Aceștia spun că producția este bio, fără chimicale, care să le forțeze creșterea. Cartofii noi au ajuns la en gros-urile din Capitală, dar producătorii se plâng că, din cauza pandemiei, au fost foarte puţini cei care au cumpărat, ţinând cont de restricţiile pentru restaurante. Preţul este de 12 lei pe kilogram, dar va scădea în curând pentru că nu reuşesc să vândă marfa.

Una dintre familiile care a recoltat cartofii din solar este familia Firan. Aceștia cultivă cartofi de peste 20 de ani. Au cinci solarii în care cultivă cartofi extratimpurii. Vremea și solul nisipos i-au ajutat să livreze pentru prima dată mai devreme primele legume în piețele en gros din  București, cu prețuri de 12 lei/kg. Dar foarte greu a mers piaţa.

Producătorii se plâng că nu reușesc să-și vândă marfa

„Se vinde foarte, foarte greu, faţă de anii trecuţi. Când mergeam şi terminam o tonă în câteva ore, acum stăm două zile cu aceeaşi cantitate „, spune Gelu Firan, producător.

Fermierii se plâng că nu reușesc să își vândă marfa

Şi nu este singurul care se plânge că nu reuşeşte să vândă marfa. (VEZI AICI: EI SUNT OLTENII CARE VÂND CASTRAVEȚI GRĂDINARULUI)

„E dezamăgitor, vă imaginaţi că de la a doua jumătate a lui decembrie am cultivat. Avem tunuri de căldură cu care am cheltuit o grămadă de bani în iarnă. Să le menţinem la temperatura care trebuie”, spune un alt producător.

Pandemia strică toate socotelile

„Închiderea HORECA a creat mari probleme în ceea ce priveşte valorificarea produselor de acest tip, m-aţi întrebat de rentabilitate.

Solariile au fost încălzite pe timpul iernii

Rentabilitatea va fi calculată abia peste două săptămâni. Atunci când vor trage linie cei care cultivă şi vor decide dacă mai cultivă sau nu”, spune Sorin Sandu, primarul din Călăraşi.

Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu trei ani. (CITEȘTE ȘI: FERMIERII DIN DOLJ ȘI-AU „ANGAJAT” BONDARI CARE MUNCESC 12 ORE PE ZI ÎN SOLARII)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.