În cât timp de la vaccinare devii imun la COVID-19

Publicat: 26/12/2020 | 10:07

Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei de vaccinare în România, a lămurit oamenii cu privire la imunizarea pentru COVID-19.

O persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze, însă beneficiile maxime se obțin la 7 zile după administrarea celei de-a doua doze, conform medicului militar.

Vaccinul împotriva Covid-19 se administrează în două doze la o distanță de aproximativ o lună.

„Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România.

VEZI ȘI: A apărut prospectul în română al vaccinului anti-COVID-19. Iată tot ce trebuie să știi despre admnistrare și reacții adverse

Prima tranșă de vaccinuri a ajuns în țară

Prima tranșă de vaccinuri Pfizer/BioNTech a ajuns în România vineri și conține 10.000 de doze care urmează să fie folosite pentru vaccinarea personalului medical. Urmează ca în zilele următoare și în ianuarie să ajungă și alte tranșe pentru vaccinarea persoanelor aflate în categoriile cu risc crescut la Covid-19.

La Institutul Cantacuzino au ajuns în această dimineață primele doze de vaccin. De aici vor fi distribuite în 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat se află la institut.