În 2021 va fi organizat următorul recensământ. Amenzi colosale pentru cei care nu participă

Publicat: 27/12/2020 | 13:04

În 2021, se va organiza un nou recensământ din România. El va avea loc în perioada iulie – noiembrie 2021, se va desfășura, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor, în timp ce, între lunile august și septembrie 2021, se realizează colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri.

Potrivit unui OUG, care a intrat în vigoare pe 4 februarie 2020prevede obligativitatea recenzării persoanelor cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România, persoanelor cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni.

Totodată, și persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic, au aceeași obligativitate de participare.

Iată ce zice ordonanța nr.19 din 4 februarie 2020 despre sancțiuni

a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;

b) refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;

Aceste contravenții se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei. Suma care se alocă de la bugetul de stat pentru organizarea recensământului în 2021 este de 392.655.000 lei.