Impresionant. Țara vecină cu China unde nu a murit niciun om de coronavirus. Ce măsuri s-au luat

Publicat: 23/04/2020 | 21:04

Vietnamul este una din puține țări din lume unde noul coronavirus nu a făcut până în prezent nicio victimă. În total, în această țară au fost diagnosticate doar 268 de persoane.

Vecină cu țara unde a început pandemia, Vietnamul are 93 de milioane de locuitori, despre care nu s-a vorbit prea mult de la începutul crizei generate de noul coronavirus. În acelați timp, a fost printre primele țări care au înregistrat, oficial, un caz de Covid-19. Era 23 ianuarie. Un caz importat din China, puternicul său vecin. Până aici, nimic neobișnuit.

Trei luni mai târziu

La 22 aprilie, Vietnamul număra doar 268 de cazuri de coronavirus în total. Și niciun mort. Iar 223 dintre aceste cazuri erau deja declarate vindecate. E aproape ca și cum țara n-ar fi fost atinsă de coronavirus.

„Este o veritabilă enigmă”, spune un epidemiolog de la Institutul Pasteur din Franța, citat de Ouest-France. Arnaud Fontanet nu crede nici în ipoteza unei manipulări a statisticilor, de care ar putea fi bănuită această țară condusă în continuare cu mână de fier de un partid comunist.

„Fără îndoială, sunt ceva mai multe cazuri, poate că sunt și morți, la țară, de care nu știm. Dar dacă ar fi fost oameni care să umple masiv camerele la Urgență, am fi știut. Nu există o acțiune guvernamentală pentru a masca situația”, a declarat o sursă din interiorul țării, citată de Digi.24.

Secretele succesului

În primul rând, Vietnamul a acționat dur, dar repede. Școlile au fost închise încă din 20 ianuarie spre deosebire de majoritatea țărilor europene care au luat aceeași măsură în martie.

Mai mult, granița cu China a fost închisă de la 1 februarie, o decizie care venea în contradicție cu recomandările OMS de atunci.

Apoi, începând cu 30 ianuarie, este creat un comitet de criză interministerial, în care sunt cooptați și oameni de știință. De asemenea, măsurile de interzicere a adunărilor cu mai mult de 20 de persoane, apoi a celor cu mai mult de 10 persoane și decizia de a închide magazinele neesențiale au fost luate mult mai devreme decât în alte țări.

Din punct de vedere politic, într-un regim democratic ar fi fost imposibil de luat asemenea măsuri, în condițiile în care nu existau dovezi că virusul circulă pe scară largă. Populația occidentală nu le-ar fi acceptat cu siguranță.

Un control epidemiologic foarte riguros

În același timp, populația vietnameză a acceptat, de asemenea, o strategie extrem de bine țintită în privința izolării. Cazurile dovedite sau suspiciunile au fost sistematic documentate, potrivit unui proces epidemiologic bine rodat, care nu a fost contestat nicio clipă.

După ce era depistat un caz pozitiv, el era declarat F0 și plasat în izolare la spital. Persoanele care au fost în contact cu el, desemnate cu numele de cod F1, erau testate și puse în carantină, în centre speciale administrate de armată sau la spital. Iar contactele acestor contacți, desemnate ca F2, erau plasate în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Dacă cineva ieșea neautorizat din casă, imediat era denunțat, pentru că există un control social foarte riguros în această țară. Și dacă un contact F1 la un moment dat devenea pozitiv la coronavirus, el era declarat F0, iar cei care până atunci erau F2 deveneau F1.

În prezent, Vietnamul are cam 70.000 de persoane în carantină, fiind vorba de persoane F1 sau F2. Printre aceste persoane sunt sute de străini, mai ales după ce un pilot britanic contaminat a mers la Buddha Bar, un loc foarte frecventat de străini la Hô Chi Minh.

Nimeni nu a făcut vreo excepție. Și un oficial britanic a fost desemnat ca F1 pentru câteva ore doar pentru că s-a aflat în aceleași aeroport cu unul dintre compatrioții săi infectați.

Totodată, autoritățile au făcut apel la tehnologie: din 10 martie, toți vietnamezii trebuie să completeze o declarație sanitară online. Și urmează să fie pusă la punct în curând și o aplicație pentru depistarea contactelor.

Restricții cu țintă precisă

Comunități întregi au fost plasate în carantină, mai ales în nordul țării, atunci când situația a cerut-o. Comunitatea din Son Loi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile, începând cu 13 februarie. Strada Bach Truc din Hanoi a stat închisă 13 zile, începând cu 6 martie. La fel și o altă stradă, în 2 aprilie, apoi un întreg cartier din Hanoi, la 7 aprilie.

Aceste restricții foarte bine țintite au fost completate de măsuri de izolare și distanțare socială care vizează toată țara, începând cu 1 aprilie și care ar putea fi prelungite până la sfârșitul lunii.

Portul măștii de protecție în public este obligatoriu, ieșirile din casă se pot face numai din motive bine întemeiate și toate adunările au fost interzise. În plus, vânzătorii și muncitorii din piețe, de exemplu, au fost testați în masă.