Imagini din celula în care au stat Elena și Nicolae Ceaușescu. Locul unde au fost executați dictatorii

Publicat: 22/12/2019 | 12:57

În demebrioe 1989, românii au ieșit în stradă pentru a-i înlătura de la putere pe Elena și Nicolae Ceaușescu. După ce au încercat să scape de revoluționari – atunci când și-au dat seama că nu mai există nicio șansă ca dictatura să reziste -, soții Ceaușescu au fost arestați și duși într-o unitate militară din Târgoviște.

Pe date de 25 decembrie, după ce au fost judecați, soții Ceaușescu au fost executați chiar în curtea respectivei unități militare.

”Pentru mine ca procuror nu s-a pus problema să am o mustrare de conștiință pentru că am susținut o acuzare în baza unor articole de lege care au existat pe timpul lui Ceaușescu în Codul Penal. Iar infracțiunile contra umanității pentru care noi am cerut condamnarea la moarte a lui Ceaușescu erau pedepsite cu moartea, nu puteai să ceri altceva”, a declarat judecătorul Dan Voinea, pentru Antena 3.

În Biroul Șefului de Stat Major – transformat în celulă -, cuplul Ceaușescu și-a petrecut ultimele trei zile și patru nopți, începând cu data de 22 decembrie.

Ofițeri prezenți la Târgoviște au descris reactiile sotilor Ceausescu atunci cand au aflat ca Ion Iliescu a preluat puterea: „Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam”, „Tu nu m-ai lasat sa-l termin! Acum o sa ne termine el pe noi” sau „Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam”.

”Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”

Ion Tecu avea gradul de maior în decembrie 1989 și deținea funcția de locțiitor al comandantului unității. El a fost audiat că martor în 2006 și în 2017 de procurorii militari. Potrivit acestuia, Ceaușescu le-ar fi recomandat ofițerilor să-l asculte pe generalul Atanasie Stănculescu, cel care fusese numit, cu trei zile înainte, în funcția de ministru al Apărării. Dar acesta se alăturase deja grupului condus de Ion Iliescu, viitorul Președinte al României.

„Am stat de vorba în biroul comandantului aproximativ zece minute cu soții Ceaușescu, care m-au întrebat de situația din țara și cine conduce. Eu le-am spus că este revoluție, iar la conducere se află drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceaușescu i-a spus că: Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să traiesti”, a povestit Ion Tecu, conform dw.com.