Iată cum poți semna ”de mână” declarația pe propria răspundere folosind telefonul mobil sau calculatorul

Publicat: 29/03/2020 | 14:41

Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus la dispoziția românilor un site – formular.sts.ro – unde poate fi completată și descărcată declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o aibă asupra sa fiecare cetățean care părăsește domiciliul în această perioadă a crizei coronavirusului.

Amenzile sunt consistente în cazul în care declarația pe propria răspundere nu există ”la purtător”, însă este de înțeles în condițiile în care autoritățile încearcă să încetinească răspândirea infecției cu COVID-19. În doar câteva zile, anunță specialiștii, România va intra în Scenariul 4 din cauza numărului din ce în ce mai mare de persoane infectate, iar abordarea responsabilă a fiecărei ieșiri și spațiul public ar trebui să fie o prioritate pentru oricine. E drept că există și cazuri reprobabile, mulți neînțelegând că se joacă atât cu viețiloe lor, cât și cu viețile celorlalți.

Pe site-ul pus la dispoziție de STS există varianta ”în alb” a declarației pe propria răspundere, iar ea poate fi completată foarte ușor.

„Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora. Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul sau calculatorul utilizatorului”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

(CITEȘTE ȘI: BREAKING. AU FOST ÎNREGISTRATE ÎNCĂ 2 DECESE ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA NOULUI CORONAVIRUS. BILANȚUL A AJUNS LA 40 DE MORȚI)

Declarația pe propria răspundere trebuie prezentată, atenție, împreună cu cartea de identitate. În ceea ce privește semnătura ”de mână”, aceasta nu ridică multe semne de întrebare. Se realizează relativ simplu, iar apoi totul devine o formalitate.

Adobe Acrobat Reader este o aplicație gratuită care ajută în această situație. Se descarcă documentul în format PDF de pe site. Apoi se deschide pe telefonul tău cu această aplicație. Este semnată declarația pe proprie răspundere, dând editare – apare în pagină semnul grafic al unui pix – și este selctată opțiunea Fill & Sign. Apoi se cLickează pictograma unui stilou. După apăsare se poate semna. După comanda Done, semnătura va fi salvată.

(VEZI ȘI AICI: CUM SE POATE AȘA CEVA?! O EMISIUNE TV DIN ITALIA A ANUNȚAT CORONAVIRUSUL ÎNCĂ DIN NOIEMBRIE 2015)