Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac nu se mai construiește. Care este motivul

Publicat: 16/12/2019 | 16:31

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, construit de 15 ani în Munții Făgăraș, cu blocuri mari de gheață din lacul Bâlea, nu poate fi ridicat din cauza vremii prea calde. Este prima dată când turiștii au fost anunțați că nu vor putea fi primiți, deoarece la Bâlea zăpadă este puțină, iar gheața lipsește.

Reprezentanții Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac au transmis, printr-un comunicat de presă, că pentru prima dată în istoria ineditei construcții, nu se va putea ridica Ice Hotel din cauza vremii prea calde.

„Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a temperaturilor foarte ridicate faţă de normalul acestei perioade înregistrate în ultimele săptămâni la Bâlea Lac, echipa proiectului a decis ca lucrările de construire a celui de-al cinsprezecelea Hotel de Gheaţă, devenit, în ultimii ani, un adevărat simbol al zonei Bâlea Lac, să fie amânate până în luna ianuarie. În aceste zile, la Bâlea Lac, temperatura medie zilnică înregistrată e mult mai ridicată faţă de anii trecuţi, stratul de zăpada e foarte mic, iar gheaţa aproape că nici nu există pe lacul Bâlea. În aceste condiţii, ne este imposibil să începem lucrările la Hotelul de Gheaţă, astfel că nu vom putea să ne primim oaspeţii începând cu sărbătoarea Crăciunului, cum s-a întâmplat până acum”, se arată în comunicatul citat.

Administratorii hotelului construit din gheață au anulat toate rezervările făcute pentru perioada 20 decembrie 2019 – 20 ianuarie 2020 . Situat lângă lacul glaciar Bâlea, hotelul este reconstruit de la zero în fiecare an, din blocuri de gheață extrase direct din lac. De obicei, construcția începea la sfârșitul lunii noiembrie, odată ce temperaturile scădeau suficient de mult încât constructorii să poată demara lucrările.

În ultimii 15 ani, Hotelul de Gheață a fost construit la o altitudine de 2.034 de metri, iar temperatura din interiorul hotelului putea ajunge până la un minim de -2 grade C, în vreme ce temperatura din exterior ajunge la o medie de -15 grade C. Cei mai mulți turiști care au înnoptat la Bâlea Lac, în inedita construcție, au fost din străinătate.