Horațiu Moldovan (MS), scenariu sumbru despre coronavirus: “Ne punem problema izolării la domiciliu a celor peste 70 de ani”

Publicat: 21/03/2020 | 15:41

Horațiu Moldovan a vorbit astăzi de un scenariu sumbru în legătură cu criza provocată de noul coronavirus. În cadrul unui interviu, ssecretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că, în ultimele 24 de ore, numărul de infectări cu COVID-19 a crescut şi că reprezintă un semnal de alarmă și că transmiterea intra comunitară este o realitate. Oficialul a atras atenţia şi în legătură cu persoanele de peste 70 de ani, care sunt cele mai expuse și că se pune problema posibilității izolării lor la domiciliu.

Citeşte şi: Sfaturi utile pentru persoanele vârstnice în plină pandemie de coronavirus

Horațiu Moldovan, scenariu sumbru despre numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus în România

Potrivit celor mai noi informaţii, în România, 367 de oameni au contractat virusul ucigaş din China. Iar în întreaga lume, bilanţul celor infectaţi cu COVID-19 a ajuns la 285.777, relatează worldometers.info/coronavirus.

Nu rata: Cum sunt afectaţi copiii şi femeile însărcinate de coronavirus (COVID-19)

“Acest salt față de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaților crește, pentru a putea face o previziune și pentru a se urmă ri ce se poate întâmpla. Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur.Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică.

Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați. Dar un rezervor interior de coronavirus în România există, este evident că a venit din vestul Europei, a putut fi controlată parțial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscuși, îl răspândesc.

Cu cât populația are înțelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecția.Este evident că populația cea mai expusă la risc e populația în vârstă.Conform datelor avute de noi și care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul și posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienți.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS.Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie a populației.Dar, măsura izolării e întâi o problemă de decizie la nivelul comitet”, a explicat Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, pentru Digi24.

Află şi: Trei scenarii care ar putea opri pandemia de coronavirus