Haos și anarhie în SUA la procedura de validare a lui Biden. Washington-ul a anunțat stare de asediu, iar clădirea Capitoliului este în lockdown

Publicat: 06/01/2021 | 22:22

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale, în alte timpuri un procedeu simplu și pașnic, s-a transformat în haos după ce mai mulți protestari ar fi pătruns în clădirea Capitolului, pentru a contesta victoria lui Joe Biden în fața lui Donald Trump.

Poliţia a ordonat miercuri evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP, citat de Agerpres.

În timpul discusului său ca fost președinte, miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.

„Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu”, a postat pe Twitter aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Nancy Mace.

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării miercuri a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ”constrângerilor” Constituţiei, relatează AFP. El şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea unei sesiuni extraordinare a Congresului menită să înregistreze oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Controlul democraţilor asupra Senatului, avantajul esenţial al lui Joe Biden

Preluarea controlului Senatului american de către Partidul Democrat al preşedintelui ales Joe Biden, în urma alegerilor din statul Georgia, va fi decisivă pentru capacitatea acestuia de a-şi implementa reformele dorite şi de a numi în diferitele posturi cheie ale administraţiei politicieni cu concepţii mai progresiste, consemnează miercuri AFP într-un comentariu.

În cele două alegeri senatoriale parţiale din Georgia, candidatul democrat Raphael Warnock a învins-o pe senatoarea republicană Kelly Loeffler, iar celălalt democrat aflat în cursă, Jon Ossoff, se îndreaptă la rândul său spre victorie în faţa republicanului David Perdue.

Democraţii ar prelua astfel controlul asupra Senatului, având acelaşi număr de mandate ca republicanii, câte 50, dar în cazul unei egalităţi de voturi vicepreşedinta Kamala Harris va înclina cu votul ei balanţa în favoarea taberei democrate.

În atribuţiile Senatului intră şi confirmarea numirii responsabililor de rang înalt ai administraţiei, inclusiv titularii ministerelor, directorii agenţiilor federale şi ambasadorii.

 

Senatul confirmă de asemenea judecătorii, în special cei ai Curţii Supreme, cea mai înaltă instanţă judiciară a SUA şi ale cărei decizii au implicaţii importante asupra unor chestiuni societale precum căsătoriile între homosexuali sau avortul, mai scrie sursa citată.