Guvernul va asigura pacienților aflați în carantină bani pentru cazare și mâncare

Publicat: 18/03/2020 | 16:57

Guvernul va asigura pacienților aflați în carantină bani pentru cazare și mâncare. Un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătății se află pe ordinea de zi a ședinței de mercuri a Guvernului.

Persoanele aflate în carantină vor primi 230 de lei pentru cazare și 70 de lei pentru mâncare. Suplimentarea bugetului Ministerului va fi făcută din Fondul de rezervă bugetară:

a) alocaţia de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora

– în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

b )indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:

– cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă.

– cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosinţă

– cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale şi 2 perechi depapuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare”, arată proiectul de hotărâre.

În cazul în care pacientul are nevoie de tratament pentru afecțiuni preexistente sau care apar în perioada de carantină, ele se vor acorda  în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, reţetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificativem, potrivit Antena 3. (CITEȘTE ȘI: CERCETĂTORII DIN CHINA AU AFLAT CE GRUPE DE SÂNGE SUNT PREDISPUSE LA INFECTAREA CU CORONAVIRUS)