Grecia interzice concedierile, în perioada crizei provocate de coronavirus și oferă 800 euro pe lună angajaților care nu pot merge la serviciu

Publicat: 18/03/2020 | 17:17

Pentru a contracara impactul crizei provocate de epidemia de coronavirus guvernul grec va lua unele măsuri economice extraordinare. Pachetul de măsuri are o valoare de circa două miliarde euro.

Principalele măsuri ce o să fie adoptate prevăd interzicerea disponibilizărilor în companiile afectate, și plata a 800 de euro, în luna aprilie, pentru aproape jumătate de milion de angajaţi care nu pot merge la muncă, din cauza faptului că angajatorii au fot obligați să stopeze activitatea provizoriu, conform Agerpres. (CITEȘTE ȘI: O ROMÂNCĂ DIN ITALIA A FILMAT CUM SE FACE TESTUL PENTRU CORONAVIRUS. PRIN CE TREC, DE FAPT, OAMENII! VIDEO EXCLUSIV)

Ministrul Muncii, Yannis Vrutsis a declarat că orice disponibilizare, care are loc în această perioadă va fi considerată nulă. De asemenea, statul va oferi companiilor afectate ajutoare pentru îmbunătăţirea lichidităţilor şi amânări la plata impozitelor şi taxelor timp de patru luni. (VEZI ȘI: NOI MĂSURI DE COMBATERE A CORONAVIRUSULUI! RESTAURANTELE ȘI ZBORURILE CĂTRE SPANIA VOR FI ÎNCHISE)

O altă nouă măsură prevede că toate produsele necesare luptei împotriva coronavirusului, precum măştile, mănuşile şi produsele antiseptice vor avea un TVA redus de 6%, în loc de 24%, cum este în mod normal.

De câteva zile s-a impus un regim sever care interzice activitatea în toate centrele de agrement, în cafenele, cinematografe şi teatre, iar la finalul acestei săptămâni o să fie închise toate marile centre comerciale.

Au rămas deschise doar centrele de servicii și alimentație considerate necesare pentru aprovizionarea populaţiei, precum staţiile de carburanţi, farmaciile, băncile şi atelierele mecanice și magazinele alimentare.

Până în prezent, Grecia a raportat un număr de 387 de persoane contaminate cu noul coronavirus și cinci decese.