Google și Apple propun o aplicație pentru localizarea persoanelor infectate cu coronavirus. Cum funcționează

Publicat: 12/04/2020 | 13:52

O aplicație interesantă este propusă de Google și Apple în contextul pandemiei de coronavirus, iar informația a ridicat deja semne de întrebarea referitoare la protecția datelor personale. Până acum, medicii solicitau celor testați pozitiv la COVID-19, să îți amintească persoanele cu care au intrat în contact, însă asta implica inteviuri și un interval de timp destul de mare. Și, firește, existau și situații în care respectivele persoane nu putea să își aducă aminte fiecare contact.

Google și Apple propun o aplicație care să faciliteze identificarea mai rapidă a celor infectați, chiar dacă acest demers a fost criticat de unii dintre specialiști. Deocamdată nu este sigur dacă guvernele sau autoritățile sanitare din țările afectate de noul coronavirus vor adopta aplicația, discuțiile legate de confidențialitatea persoanelot infectate fiind aprinse.

(VEZI ȘI AICI: CUM A AJUNS ROMÂNIA PRIMA ȚARĂ DIN LUME CARE PERMITE ZBORURILE CU MUNCITORI SEZONIERI? PENTRU CÂȚI BANI AU PLECAT LA CULES DE SPARANGHEL)

 

Cum funcționează această aplicație

Potrivit informațiilor transmise de mediafax.ro, aplicația ar respecta cîțiva pași relativ simpli.

Pasul 1 – X și Y se întâlnesc pentru 10 minute. Telefoanele lor – prin Bluetooth – înregistrează că ei s-au apropiat unul de celălalt.

Pasul 2 – Se presupune că X se simte rău şi este testat pozitiv pentru Covid-19. El trebuie să introducă rezultatul în aplicaţie. Datele lui X din ultimele 14 zile sunt încărcate, automat, în aplicaţia propusă de Google și Apple.

Pasul 3 – Y îşi continuă viaţa de zi cu zi, dar fără să ştie că a interacţionat cu o persoană contagioasă. Telefonul personal descarcă periodic datele persoanelor care suferă de Covid-19 în oraşul respectiv.

Pasul 4 – În cazul în care X este testat pozitiv, Y va primi o notificare pe telefon: ”ALERTĂ: AI STAT LÂNGĂ O PERSOANĂ CARE ARE COVID-19. CLICK AICI PENTRU MAI MULTE INFORMAŢII”

Potrivit autorilor aplicației, datele de identificare ale persoanelor infectate nu sunt publice, dar Y va primi informații în legătură cu tot ceea ce trebuie să facă în continuare.

(CITEȘTE ȘI: MEDICUL STREINU-CERCEL, ANUNȚ ȘOCANT ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”DACĂ NU NE VINE MINTEA LA CAP, NE APUCĂ TOAMNA ÎN CASE”)