Ghidul locurilor de muncă disponibile în perioada pandemiei de coronavirus

Publicat: 23/03/2020 | 19:15

Inițiativa pentru Competitivitate (INACO) a lansat prima ediție a Ghidului locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19. În prezent, peste un milion de angajați riscă să își piardă locul de muncă.

Tocmai din aceste motive, INACO a lansat acest ghid care poate ajuta pe orice întâmplină, în această perioadă dificilă, probleme legate de locul de muncă.

„În momentele de cumpănă pe care le trăim este nevoie ca noi toți să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne aduce contribuția la binele celorlalți.

Noi, echipa de voluntari ai INACO, punem la dispoziția celor care caută un loc de muncă acest Ghid, cu informații clare, actualizate, eficient structurate și ușor de urmărit, culese de la instituțiile care au nevoie de forță de muncă.ț

Ne gândim și la cei care se întorc definitiv în țară, la cei care își pierd azi slujba, intră în șomaj tehnic sau parțial, la toți cei care caută un loc de muncă, la cei care nu știu unde și cum să le găsească”, a declarat Andreea Paul, președintele INACO.

Ce posturi pot găsi oamenii

Conform INCO, posturile vacante din ghid sunt în sectorul bugetar – în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Medicală – la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Medici, asistenți medicali, personal administrativ în domeniul medical, consilieri juridici, inspectori de trafic rutier sunt câteva dintre cele mai cerute job-uri. Vor urma în ghid locuri de muncă în Poliție și în Asistența socială.

Domeniile conexe structurilor statului care se luptă cu reducerea efectelor pandemiei vor face mai multe angajări în perioada următoare, ca urmare a creșterii comenzilor din partea statului și a partenerilor economici care au contract cu statul.

În viitorul apropiat, numărul posturilor publicate la stat, cu angajare fară concurs, va crește odată cu presiunea impusă de criză COVID-19.

„În domeniul medical este cea mai mare nevoie de forță de muncă. E nevoie de inspectori rutieri, dar și de ofițeri specialiști, consilieri juridici, economiști de gradul 1”, a declarat Ioana Enache, co-autoare a ghidului și expert civic INACO.

Cele mai afectate domenii

Potrivit aceleași surse, turismul, transporturile, industria evenimentelor și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt primele domenii afectate direct de criza provocată de pandemia coronavirus.

Șocul va fi resimțit și în alte domenii, de aceea e de așteptat o creștere a concedierilor. Echipa de autori va revizui periodic informațiile astfel încât cei interesați să aibă informații la zi, în timp real.

„Comunicații online, transporturi, industria textilă, companii din energie regenerabile vor fi domenii în care se vor face angajări. În aceste domenii vor fi deschise mai multe posturi de entry-level, pentru a permite formarea personalului companiei.

Dezvoltarea abilităților noi va fi crucială în perioada următoare. Persoanele proactive vor fi cele care vor reuși să se adapteze la nouă situație”, a declarat Marin Iachimov, co-autor al ghidului și consilier orientare vocațională, membru INACO.

Ghidul locurilor de muncă disponibile integral AICI