Gest emoționant. Ventilatorul folosit de Stephen Hawking a fost donat pentru pacienții COVID-19

Publicat: 22/04/2020 | 14:38

Ventilatorul care l-a ținut în viață pe astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care suferea de scleroză laterală amiotrofică (SLA), a fost donat donat spitalului Papworth din Cambridge pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Omul de știință s-a stins din viață în 2018 la vârsta de 76 de ani, din cauza sclerozei laterală amiotrofică, boala care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a obligat să folosească din anii ’80 un sintetizator de voce.

Fiica lui, Lucy Hawking, a declarat pentru mass-media că tatăl său „a primit un tratament minunat, dedicat şi solidar la Real Hospital Papworth şi la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge”.

Ce a decis Lucy

Ca pacient care necesita ventilaţie, îngrijirile oferite de spitalul Papworth „au fost extrem de importante pentru tatăl meu” şi „l-au ajutat să depăşească momente dificile”, a spus ea.

„După moartea tatălui meu, am restituit întregul echipament medical pe care l-a utilizat şi care aparţinea NHS (Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, n.r.), dar au rămas câteva lucruri pe care el le cumpărase”, a adăugat fiica lui Stephen Hawking.

Fiica celebrului Stephen Hawking a precizat că în actuala criză provocată de noul coronavirus a luat legătura cu spitalul Papworth pentru a oferi ventilatorul tatălui său.

Cariera astrofizicianului 

Stephen Hawking a contribuit la stabilirea bazelor cosmologiei moderne şi a devenit un personaj emblematic al culturii populare.

Vocea robotică a sintetizatorului prin care a fost obligat să comunice din 1985 şi silueta sa în scaun cu rotile au apărut în numeroase programe şi seriale de televiziune, precum „Familia Simpson”, „Star Trek” şi „The Big Bang Theory”.