Germania dă o veste îngrozitoare. Mii de români vor rămâne fără joburi

Publicat: 25/03/2020 | 17:53

Germania a anunțat vineri că interzise intrarea pe teritoriul țării a lucrătorilor sezonieri străini printre care și românii. Măsura a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus.

Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă Germania faptul că sectorul agricol este în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante.

„Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Măsura intră în vigoare începând de miercuri la ora locală 17:00. Interdicţia este valabilă inclusiv pentru cetăţenii statelor membre ale UE, care furnizează cel mai semnificativ contingent de lucrători sezonieri pentru exploataţiile agricole germane, informează Agerpres.ro.

Un număr imens de lucrători

Germania importă în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia.

Principalul sindicat agricol din Germania, DVB, a avertizat în ultimele zile Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor, în timp ce închiderea graniţelor mai multor state din Europa Centrală şi de Est din cauza coronavirusului împiedică numeroşi lucrători sezonieri să se deplaseze în Germania.

„Aceste restricţii sunt indispensabile pentru încetinirea propagării infecţiei” în Germania, unde până miercuri erau confirmate peste 34.000 de cazuri de COVID-19, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Care este soluția găsită de germani

Pentru a rezolva acest deficit de forţă de muncă, ministrul german al agriculturii, Julia Klockner, a sugerat deja ca în acest sector să fie angajaţi şomeri, migranţi şi personal din sectorul HORECA, afectat în prezent de restricţii.

Sectorul agricol german are nevoie imediat de circa 30.000 de lucrători sezonieri şi de aproximativ 85.000 în luna mai” a precizat Julia Klockner.