Gabriela Firea, mesaj cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei: ”O lume. O viață. Un destin”

Publicat: 03/05/2020 | 18:12

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a marcat Ziua mondială a libertății presei cu o rememorare a locurilor unde a lucrat, înainte de a îmbrățișa cariera politică.

”Pur si simplu. AZI. Radio Contact. BBC. TVR. Antena 1. Antena 3. Saptamana Financiara. Financiarul.Felicia. Redactii in care am crescut. Oameni de la care am avut de invatat, la inceput. Si pe care i-am indrumat, mai apoi. O lume. O viata. Un destin. Cu sau fara nedreptati de moment, presa a ramas pentru mine prima iubire.

Am trecut prin toate etapele acestei profesii de credinta. De la reporter de teren, la redactor-economic, editor, realizator.

A fost si perioada “prompter”, atat de ironizata. Pana in zilele noastre, cand mai-marii zilei isi citesc declaratiile catre popor de pe prompter. Nu e asa simplu, nu? Sa fii natural si coerent in fata unui aparat prin care “curg” cuvintele..

Cel mai mult ma doare cand pleaca unul dintre-ai nostri. Pe care-l stiu de cand scriam impreuna istoria presei libere, de dupa ‘90.

In ultima perioada, din ce in ce mai multi. Nedrept de multi…

Jurnalistica pare o meserie simpla. Dar e o indeletnicire care te mistuie in interior si te consuma.

Un gand bun tuturor celor care nu isi uita motivul pentru care au intrat in presa. Mai demult sau mai recent.

De Ziua mondiala a libertatii presei, la multi ani tuturor jurnalistilor!

Sanatate, tenacitate, adevar, respect, curaj.

Va spun din trei surse : sunteti cei mai buni!!”, a postat Gabriela Firea, pe pagina de socializare.

3 Mai, Ziua mondială a libertății presei

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua mondială a libertăţii presei! S-a întâmplat pe 23 decembrie 1993, când Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991, a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.

În condiţiile create de pandemia COVID-19, UNESCO recomandă ca marcarea Zilei mondiale a libertăţii presei la nivel naţional şi la nivel local, în întreaga lume, să se desfăşoare sub formă de dezbateri şi ateliere online.

Cariera politică a Gabrielei Firea

A început cariera politică în anul 1999 dar, după o scurtă perioadă, a renunțat la aceasta și a revenit în presă.

Membră a Partidului Social Democrat din august 2012, a candidat pentru un loc în Senat, în Colegiul 1 – Ilfov, la alegerile din 9 noiembrie 2012, fiind aleasă de 74,65% din cei care au votat. A fost membră a Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului, vicepreședinte a Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și purtător de cuvânt a grupului senatorilor PSD.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă în funcția de președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul din 20 aprilie 2013 a devenit vicepreședinte al partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate.

Din 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezindențiale din 2-16 noiembrie 2014 a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta.

Pe 10 februarie 2016, a fost desemnată de către Comitetul Executiv Național al PSD să coordoneze filiala București, în calitate de președinte interimar, în vederea pregătirii alegerilor locale. Pe 18 martie 2016 a fost desemnată să candideze pentru funcția de Primar general al Municipiului București, post pe care l-a câștigat în urma alegerilor din 5 iunie 2016.