Gabriela Firea continuă cruciada închiderii școlilor: „Rapiditatea cu care se poate răspândi un virus e imensă”

Publicat: 09/03/2020 | 12:15

Gabriela Firea, primarul municipiului București, a anunțat, în cursul zilei de luni, mai multe măsuri care urmează să fie luate la nivelul Capitalei pentru prevenirea răspândirea coronavirusului și a cerut explicit închiderea unităților de învățământ din Capitală.

Edilul Capitalei susține că pericolul este mare, iar Bucureștiul nu trebuie să se trezească atunci când va fi prea târziu. „Mai bine prevenim decât să ajungem într-o situație delicată”, a spus Gabriela Firea.

Deși copiii nu se află pe lista de persoane care pot contacta virusul decât dacă au și alte boli grave respiratorii, primarul Capitalei se teme pentru populația școlară. „ Așa cum știți, școlile sunt în administrarea Primăriilor de sectoare. Putem să nu închidem nicio școală și grădiniță și să așteptăm să vedem ce se întâmplă. E o variantă susținută public de multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili și înțelepți să închidem școlile și grădinițele și vă spun și de ce.

Care este pericolul. Vă spun și ca părinte, și ca primar general. Domnul care a venit de la Roma nu a intrat imediat în izolare. S-a mai întâlnit cu niște persoane. Când a rămas la domiciliu izolat s-a întâlnit cu prietena, cu fiica și cu prietenul fiicei. Prietena este și ea bolnavă, a avut test pozitiv. Este internată, îi doresc sănătate.

Dar și ea a fost la serviciu și s-a întâlnit cu toți colegii, acei colegi au copii, au părinți, s-au dus acasă. Vă dați seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică? Vă dați seama că în momentul în care un singur copil va avea testul pozitiv la COVID 19, că în acea scoală se va declanșa o groază a părinților, a profesorilor? Rapiditatea cu care se poate răspândi un virus e imensă”, a spus Gabriela Firea.

Comitetul Național, „somat” de primărie să lase elevii acasă

Mai mult, Firea a cerut imperativ Comitetului Național să hotărască închiderea școlilor, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor. „Cel puțin pe raza municipiului București, școlile și grădini trebuie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea coronavirusului. Aceasta este propunerea noastră. Nu ne e teamă de nicio critică, pentru că aici nu ne mai salvăm doar individual”, a spus Firea.

În același timp, Gabriela crede că situația poate fi agravată în preajma Paștelui, când mulți oameni se întorc acasă. „Ce facem? Închidem școlile în vacanța de Paște? Eu spun că e prea târziu”, avertizează primarul general.