Fratele interlopului Cosmos Tănase, ridicat de mascați. Este acuzat că ar fi exploatat sexual mai multe minore

Publicat: 13/05/2021 | 12:42

Valter, fratele temutului interlop Cosmos Tănase, a fost ridicat de mascați după o acțiune fulger, derulată miercuri dimineață. Acesta este acuzat că s-ar fi îmbogățit din vânzarea escortelor de lux. A fost reținut pentru 24 de ore.

Împreună cu ofițeri de Poliție judiciară din cadrul BCCO Iași, procurorii au efectuat după percheziții domicilare în municipiul Iași, vizate fiind locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, două persoane au recrutat, fie direct, fie prin interpuși, tinere pe care le-au determinat să practice prostituția în Marea Britanie. În activitatea de recrutare a victimelor, suspecții se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale”, au menționat anchetatorii din Iași, potrivit bzi.ro.

Fratele interlopului Cosmos Tănase, reținut. Unde erau ținute victimele

Potrivit procurorilor, tinere erau mințite cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau referitor la salariul pe care ar fi trebuit să-l încaseze.

Victimele erau cazate inițial în locuințe din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în capitala Marii Britanii, unde erau cazate în locuințe închiriate. După determinarea acestora să accepte practicarea prostituției prin folosirea violențelor, amenințărilor sau a șantajului, cei doi suspecți postau anunțuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reușind să obțină zilnic din practicarea prostituției sume cuprinse între 500 și 1.500 de lire sterline, bani însușiți aproape în totalitate de către aceștia.

Din investigațiile efectuate, a rezultat faptul că unul dintre suspecți avea rolul de lider, în Marea Britanie deținând controlul asupra unui număr de cinci imobile închiriate în zone centrale ale Londrei, unde ar fi fost exploatate mai multe victime. Cel de-al doilea suspect se ocupa de supravegherea victimelor exploatate sexual, comunica cu clienții care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ținea evidența și colecta toate sumele de bani obținute din prostituție”, au mai precizat oamenii legii.

Acord încheiat cu autoritățile din Marea Britanie

Pentru a-i prinde pe cei doi suspecți, pe 22 noiembrie 2016 a fost semnat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între DIICOT și Serviciul de procuratură al Coroanei din Marea Britanie.

Au fost duse la audieri două persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au încheiat anchetatorii.