FOTO! Cum arăta soacra lui Nicolae Ceaușescu. Femeia l-a blestemat pe dictator în urmă cu mai bine de 40 de ani

Publicat: 02/03/2020 | 18:06

Nicolae și Elena Ceușescu s-au căsătorit pe data de 23 decembrie, 1947. Din acel an, dictatorul României s-a pricopsit și cu o soacră pe măsura acestuia.

Părinții Elenei, Nae și Alexandrina Petrescu, au locuit toată viața la țară, în mijlocul satului Petrești, din Dâmbovița și și-au crescut copiii într-o sărăcie lucie, caracteristică vremurilor de atunci.

În cartea ”Povești din Cartierul Primăverii”, scrisă de istoricul Lavinia Betea, este notat gestul prin care dictatorul își arăta mânia chiar și în fața membrilor familiei sale.

Mai exact, în scriere se arată un episod relevant pentru firea celui care a condus România între 1965-1989, rememorat de Ilinca Bartolomeu, fiica lui Grigore Preoteasa, ministru de externe al României în perioada 1956-1957.

Când se afla deja la putere, prin anul 1977, Nicolae Ceaușescu a confiscat toată țuica făcută de soacra sa, pentru că încălcase o lege care interzicea transportul alcoolului dintr-un județ în altul.

Arde-l-ar focu’ pe Neculai! Uite, am făcut țuică la țară. Și m-am gândit să-i duc și lu’ ăsta o sticlă de țuică. Și Neculai m-a întrebat: ”De unde ai așa țuică bună? Păi, de la Petrești (satul natal, din județul Dâmbovița, al Elenei Ceaușescu – nr). Și cum ai adus-o? În damigeană, în portbagajul mașinii. Și nu știi că n-ai voie să treci alcool dintr-un județ în altul?” Și i-a confiscat toată țuica!”, povestește Ilinca Bartolomeu.

Alexandrina Petrescu, soacra dictatorului, a murit la 102 ani, la câteva zile după execuția soților Ceaușescu.