Fonduri europene în valoare de 500 de milioane de euro pentru România

Publicat: 17/03/2020 | 15:01

România va beneficia de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene pentru asigurarea accesului la apă curată şi asistenţă medicală.

Proiectele aprobate de Comisia Europeană au ca beneficiari peste 700.000 de locuitori. Pentru partea de sud-vest a României va fi asigurat accesul la o apă potabilă mai bună, în judeţul Suceava va fi prevenită contaminarea apelor subterane, iar pentru locuitorii din zona de nord-vest va fi îmbunătăţită calitatea serviciilor medicale.

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiţii în valoare de peste 1,4 miliarde EUR din fonduri UE în 14 proiecte mari de infrastructură din 7 state membre, şi anume Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România şi Spania. Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie, cum ar fi mediul, sănătatea, transportul şi energia, pentru o Europă mai inteligentă şi cu emisii scăzute de carbon. Acestea reprezintă o investiţie masivă pentru a stimula economia, pentru a proteja mediul şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi bunăstarea socială”, anunţă CE într-un comunicat.

România – 486,6 milioane de euro din Fondul de coeziune

În ceea ce privește România, finanţarea este orientată către asigurarea accesului la apă curată şi la o asistenţă medicală mai bună.

„486,6 milioane EUR din Fondul de coeziune vor asigura accesul la o mai bună apă potabilă şi la tratarea adecvată a apelor reziduale, de care vor beneficia peste 400 000 de persoane din sud-vestul României. precum şi prevenirea contaminării apelor subterane în judeţul Suceava, de care vor beneficia 220 000 de locuitori”, precizează comunicatul.

De asemenea, Uniunea Europeană va investi 47 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în regiunea de nord-est.

„În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esenţial ca politica de coeziune să îşi menţină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetăţenilor.”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.