Fondul Monetar Internațional, anunț îngrijorător despre economia României

Publicat: 24/06/2020 | 19:21

Fondul Monetar Internațional a făcut un anunț îngrijorător despre economia României. Nici la nivel mondial situația nu este deloc optimistă. 

Efectele negative pe care le are pandemia de coronavirus asupra economiei globale sunt mai grave decât se anticipa, susțin cei de la FMI. 

Un raport publicat astăzi de instituția financiară estimează că economia globală va scădea cu 4,9% în acest an. 

FMI consideră că zona euro va înregistra un declin de 10,2% în 2020 și un avans de 6% în 2021. 

Ce se va întâmpla cu economia României

Pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa, printre care și România, FMI se așteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creștere de 4,3% anul viitor. 

Mai îngrijorător este că datoria publică a României va ajunge la 50% în 2021, față de 36,9 în 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene. La o datorie nouă de 32 miliarde de lei, în doar patru luni, și la un PIB estimat de 1.082 mld. lei, datoria publică va ajunge, în acest an, la 44% din PIB.

FMI avertizează că piața forței de muncă este puternic afectată de pe urma pandemiei, din cauza declinului accentuat al activităţii economice. Cei mai „loviți” sunt angajații cu calificare scăzută, care nu pot lucra de acasă.

Conform datelor Organizației Internaţionale a Muncii, din cei aproximativ două miliarde de angajaţi fără forme legale pe plan global, aproximativ 80% au fost afectați semnificativ.

În mare, evoluţia economiei globale în primul trimestru din 2020 s-a înrăutățit mai mult decât se estima. Indicatorii arată o scădere mai severă în trimestrul doi din 2020, cu excepţia Chinei, unde majoritatea activităților s-au redeschis la începutul lunii aprilie, mai spun specialiștii de la FMI.

În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, față de 5,8%, procent pe care FMI l-a previzionat în aprilie.

Foto: pixabay.com