Foloști cardul în loc de cash?! Ai grijă: Cât timp rezistă coronavirusul pe cardurile bancare

Publicat: 15/04/2020 | 09:19

Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ pe suprafețele diferitor materiale. Cel mai compromis este plasticul.

SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămâne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această temperatură, infecția poate dura până la două săptămâni, în timp ce la 70 de grade, coronavirusul poate muri în doar 5 minute, potrivit TASS.

Potrivit unui raport, la 22 de grade, virusul rămâne activ aproximativ o săptămână, la 37 de grade pentru două zile, iar la temperaturi de peste 56 de grade, infecția poate să dispară în mai puțin de 30 de minute. 

CITEȘTE ȘI: ATAC . Mircea Badea i-a pulverizat pe Marius Manole și Tudor Chirilă! Începe războiul

Șapte zile rezistă virusul pe suprafețele din plastic

SARS-CoV-2 rezistă de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de suprafaţă. Astfel, cercetătorii din Hong Kong au stabilit că, pe hârtie, virusul rezistă mai puțin de trei ore, pe lemn și țesături, COVID-19 nu rezistă mai mult de două zile, pe sticlă, mai puțin de patru zile, și pe oțel inoxidabil și materiale plastice, aproxiamtiv o săptămână. Mare grijă, așadar, la corpurile din plastic de tipul celor mai utilizate: bani, card, pungi, mânerele cărucioarelor și ale ușilor.

CITEȘTE ȘI:  COVID-19. Un nou județ introduce obligativitatea purtării măștilor în public

De asemenea, noul virus poate rezista pe suprafața exterioară a măștilor medicale nu mai puțin de o săptămână (la temperatura camerei și 65% umiditate).