Focar de coronavirus la un cămin de bătrâni din Bacău! Autoritățile sunt în alertă

Publicat: 29/06/2020 | 18:30

Autoritățile sunt în alertă după ce un focar de coronavirus a fost identificat la un cămin de bătrâni din Bacău.

Direcția de Sănătate Publică anunță că la Complexul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Hârja, județul Bacău, se află 6 persoane infectate cu Covid-19, 3 beneficiari ai centrului și 3 angajați.

Specialiștii se așteaptă la mai mulți bolnavi, în centru fiind internați la acest moment 100 de bătrâni, îngrijiți de 50 de angajați. Persoanele confirmate cu coronavirus nu prezentau simptome și au fost internate. 

Un singur cămin de bătrâni, fără bolnavi de Covid-19

La începutul acestei luni, un alt focar de infecție cu coronavirus a fost depistat la un cămin de bătrâni privat din Bacău. Singurul cămin de bătrâni care a scăpat de coronavirus e cel aflat în administrarea Primăriei Bacău. 

„Încă din data de 11 martie am închis vizitele la toată lumea. Nu mai intră nimeni și nu mai iese nimeni. Aparținătorii pot aduce pachete la poartă, de unde sunt luate de către personalul nostru. Activitatea a fost întreruptă și la capelă, în sensul că nu mai pot veni oameni dinafară. Am ținut câteva ședințe de informare și până la urmă beneficiarii noștri au înțeles gravitatea lucrurilor. Tot ceea ce au nevoie, facem listă iar personalul nostru rezolvă aceste doleanțe. Nu vrem să riscăm nimic. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă ar fi un caz aici?”, a declarat  Magda Dimofte, director la Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău

Conducerea căminului a luat măsuri din timp și angajații au fost testați. De două ori pe săptămână, sunt efectuate dezinfecții interior-exterior cu clor, pe holuri, alei, bănci și garduri. Buniciii care au programări la medic sunt transportați cu mașina unității, fiind însoțiți de personalul unității.  

„Ne întreabă frecvent când dăm drumul la poartă. Le explic, și până la urmă înțeleg situația. Îmi dau seama că le este foarte greu, dar altfel nu avem cum să-i apărăm”, a mai spus directorul instituției.