„Filmări furate de la SRI”. Imaginile apărute pe YouTube de la Revoluția din 1989 și Mineriada din 1990 | VIDEO

Publicat: 13/12/2019 | 09:57

Suntem în luna decembrie, iar amintirile legate de Revoluția Română din 1989 nu s-au stins încă. Au rămas, chiar și după atâția ani, foarte multe semne de întrebare referitoare la acele zile fierbinți în timpul cărora oameni și-au pierdut viața. Din nefericire, semnele de întrebare s-au înmulțit și în 1990, atunci când minerii au descins, în forță, la București.

S-a vorbit despre teroriști, despre un plan de salvare pe care îl avea pregătit Nicolae Ceaușescu, despre implicarea unor forțe străine pe teritoriul României. În mediul online au fost ”urcate”, cu o aproximativ o lună în urmă, două fimulețe. Acestea care oferă imagini din acele zile ale Revoluției Române din 1989, dar și din timpul mineriadei din 1990, un alt moment care a marcat profund tânăra democrație românească.

Filmările sunt prezentate ca fiind ”furate de la SRI”, însă nu există nicio certitudine, totuși, din acest punct de vedere. Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, atunci când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Minerii au ajuns în București în 14 iunie 1990. ca reacție la manifestațiile violente din 13 iunie 1990, conduse de protestatarii din Piața Universității.

Revoluția Română a marcat începutul unei noi etape istorice în ceea ce privește drumul României, numai că semnele de întrebare rămâne, iar controversele persistă. Iată, mai jos, filmul postat pe YouTube, cu referire la perioada 24 – 27 decembrie 1989. Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost execut